Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Dekkingsgraad pensioenfondsen in de lift

15 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
nabestaandenpensioen geld sparen 1127
Door stijgende beurskoersen en een hogere rente hebben de pensioenfondsen hun dekkingsgraden afgelopen maand zien stijgen. Een hogere dekkingsgraad betekent dat de fondsen beter aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.
Ambtenaren- en lerarenfonds ABP behaalde in februari een dekkingsgraaf van 97,5 procent, tegen 93,8 procent in januari. Dat betekent dat ABP voor iedere euro die het aan pensioenverplichtingen heeft, 97,5 euro in kas had.
Afgelopen maand zag zorgfonds PFZW de dekkingsgraad uitkomen op 94,5 procent. In januari was dat nog 92,2 procent. Metaal- en elektrofondsen PMT en PME zagen hun score aandikken tot respectievelijk ruim 96 en dik 99 procent.

Onzekerheid blijft

Eerder maakten de grootste pensioenfondsen van het land al bekend dat ze de pensioenuitkeringen momenteel niet hoeven te verlagen. Hun financiële positie was eind vorig jaar voldoende verbeterd. Niet alle fondsen ontsnappen waarschijnlijk aan het doorvoeren van een korting. Het Pensioenfonds Levensmiddelen, waarbij de supermarktmedewerkers zijn aangesloten, stond er eind december juist te slecht voor om de pensioenen te kunnen handhaven.
De dreiging van kortingen is komende jaren nog niet geweken, hebben onder meer PFZW en ABP al aangegeven. Ze blijven voor hun financiële gezondheid erg afhankelijk van de omstandigheden op de financiële markten. Nu veel landen zijn begonnen met vaccinatieprogramma’s, ligt een verbetering van de economie aan de horizon. Maar uiteindelijk zal economisch herstel gepaard gaan met het terugdraaien van monetaire en fiscale steunoperaties. Dit is een delicaat proces en als het tempo waarin dit in Europa gebeurt afwijkt van dat in de Verenigde Staten, zouden fondsen daarvan de dupe kunnen worden.
Eind dit jaar moeten de dekkingsgraden, net als vorig jaar, minimaal 90 procent bedragen om pensioenkortingen in 2022 te voorkomen. Verder heeft de overheid bepaald dat de fondsen in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel moeten toegroeien naar een dekkingsgraad van minimaal 95 procent. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar