Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dekkingsgraad pensioenfondsen gedaald: financiële positie afgelopen januari flink verslechterd

01-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
424 keer bekeken
  •  
pensioen_20220201

Onderzoeksbureau Aon, dat maandelijks de dekkingsgraden van de pensioenfondsen in kaart brengt, constateert over januari 2022 een flinke verslechtering ten opzichte van de maand ervoor. De financiële positie van de pensioenfondsen zou volgens Aon zijn verslechterd door tegenslagen met beleggingen. In december ging het juist een stuk beter met de fondsen, maar door verliezen op de aandelenbeurzen is deze verbetering vorige maand direct weer tenietgedaan.

Die graadmeter was in december gemiddeld gestegen van 111 naar 115 procent, maar is in januari teruggevallen naar 110 procent. Concreet houdt dat in dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen over de gehele linie 1,10 euro in kas hebben. De terugval is zuur omdat de hoop op pensioenverhogingen bij fondsen hierdoor in de kiem gesmoord kan worden.

Huidige dekkingsgraad te laag om te kunnen indexeren

Om te bepalen of een fonds de pensioenen kan verhogen, wordt naar de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden gekeken. Die graadmeter staat gemiddeld momenteel op 109 procent.

Volgens de huidige regels is dat echter te laag om te kunnen indexeren. In Den Haag wordt momenteel gewerkt aan wetgeving om het mogelijk te maken om al over te gaan tot een pensioenverhoging bij een score van 105 procent. Zodra deze versoepeling ingevoerd wordt, is het aan de individuele fondsen om een afweging te maken.

'Dit is echter een lastige afweging voor fondsen', zegt Frank Driessen, directeur van de afdeling voor vermogensbeheer van Aon. Driessen verwacht niet dat alle fondsen die dit kunnen ook daadwerkelijk gebruik gaan maken van de versoepeling. Het geld voor de pensioenverhoging zouden ze bijvoorbeeld ook achter de hand kunnen houden voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat kan in sommige gevallen verstandig zijn.

'Grootste pensioenfondsen kunnen pensioenen nog niet verhogen'

Onlangs bleek al dat de grootste pensioenfondsen van Nederland er financieel nog niet aan toe zijn om de pensioenen te verhogen. 'In een tijd dat de boodschappen steeds duurder worden en de energieprijzen snel stijgen, is dat een harde constatering', aldusbestuursvoorzitter Joanne Kellermann van zorgfonds PFZW.

Ambtenarenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland, gaf aan te hopen dat de regels snel wat versoepeld worden. In dat geval zou een verhoging van de pensioenen binnenkort wellicht alsnog in beeld komen, aldus ABP. Maar dan moeten de financiële vooruitzichten wel wat gunstiger worden. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!