Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dekkingsgraad pensioenfondsen fors lager door coronacrisis

01-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld pensioen fondsen 1127
De financiële positie van pensioenfondsen is door de coronacrisis flink verslechterd. De maand maart pakte "dramatisch" uit voor de fondsen, stelt advies- en onderzoeksbureau Aon vast. De financiële positie van pensioenfondsen is door de coronacrisis flink verslechterd. De maand maart pakte "dramatisch" uit voor de fondsen, stelt advies- en onderzoeksbureau Aon vast. Met een gemiddelde dekkingsgraad van 85 procent zullen de meeste fondsen afgelopen maand onder de kritische dekkingsgraad gezakt zijn.
Dit betekent opnieuw dat miljoenen mensen afstevenen op een korting op hun pensioen per het einde van dit jaar.
Een dekkingsgraad van 85 procent betekent dat de fondsen voor elke euro die ze in de toekomst aan pensioenen moeten uitkeren, door de bank genomen slechts 85 eurocent in kas hebben. In februari kwam de graadmeter gemiddeld nog op 95 procent uit.

'Druk op politiek'

"De druk op de politiek zal in het laatste kwartaal van dit jaar toenemen om kortingen te voorkomen en de rust in pensioenland te bewaren", zegt Frank Driessen, directeur pensioenen bij Aon.
Paniek op de beurs als gevolg van het nieuwe coronavirus zorgde vorige maand voor forse koersverliezen en een vlucht naar veilige havens bij beleggers, waardoor ook de rente verder onder druk kwam te staan. De pensioenfondsen, die met miljarden aan pensioengeld beleggen, hadden hier heel veel last van.

'Eind van het jaar pas duidelijkheid'

Overigens vond De Nederlandsche Bank (DNB) het vorige week nog te vroeg voor een discussie over de gevolgen van de coronacrisis voor pensioenfondsen. Of de situatie betekent dat er straks massaal pensioenkortingen volgen, was volgens DNB-president Klaas Knot nog niet te zeggen. Hij benadrukte dat dergelijke ingrepen altijd genomen moeten worden op basis van de financiële situatie aan het eind van een jaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!