Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Dekkingsgraad fondsen naar 110 procent'

01-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pensioen_17.jpg
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in oktober met 3 procentpunt gestegen naar 110 procent. Deze stijging volgt op de eerdere toename van 3 procentpunt in september, waardoor de gemiddelde dekkingsgraad op het hoogste punt staat sinds januari 2012. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt.
Rente gestegen
De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen.
De stijging wordt onder meer verklaard doordat fondsen voor de waardering van hun verplichtingen gebruik maken van de driemaands gemiddelde marktrente. Deze rente is in oktober gestegen. De actuele marktrente is daarentegen licht gedaald. De fondsen kwamen er ook beter voor te staan doordat hun beleggingen in aandelen en obligaties meer waard werden.
Verwachting: Minder fondsen korten
De gemiddelde dekkingsgraad bevindt zich volgens Aon nu boven de minimale vereiste van ruim 104 procent. Als de positieve ontwikkelingen van september en oktober zich in de resterende 2 maanden van het jaar voortzetten, dan zullen naar verwachting minder fondsen volgend jaar met kortingen worden geconfronteerd.
,,Een aantal fondsen heeft nog steeds een te lage dekkingsgraad. Daarvoor resteren nog twee maanden om de minimaal vereiste dekkingsgraad te bereiken. Mocht deze niet bereikt worden, dan volgen voor deze fondsen mogelijk nieuwe kortingen op de pensioenaanspraken'', aldus het adviesbureau. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!