Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dekkingsgraad fondsen licht teruggelopen

04-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
600x275_geld3_15.jpg
De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen zakte in juli licht van 111,3 naar 110,6 procent, meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt vrijdag. De fondsen ondervinden last van de crisis in Oekraïne en de renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB).
Sancties
De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een pensioenfonds in staat is om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. De sancties van de EU en VS tegen Rusland en visa versa zetten de economische groei onder druk, waarschuwt het onderzoeksbureau.
Waarde
De waarde van de verplichtingen van de fondsen steeg in juli met ongeveer 2,3 procent. Dat komt doordat de rente is gedaald. Ook het vermogen van de fondsen nam toe door de gestegen waarde van de beleggingsportefeuille, maar slechts met 1,6 procent.
Rekenregels
De dekkingsgraad van de fondsen schommelt eigenlijk al het hele jaar rond de 110 procent. Dat is ruim boven de wettelijke ondergrens van ruim 104 procent. Maar volgens Aon zullen veel fondsen komende maanden toch goede resultaten moeten boeken. ,,Als we de huidige dekkingsgraad berekenen volgens de nieuwe rekenregels die vanaf 1 januari 2015 gelden, staat deze per eind juli op 106 procent. Dat is 5 procentpunten lager dan de dekkingsgraad op dit moment'', aldus Frank Driessen, pensioenexpert bij Aon.
Nieuwe regels
Het kabinet wil met ingang van volgend jaar nieuwe regels voor pensioenfondsen invoeren. De maatregelen die zijn aangeboden aan de Tweede Kamer, zorgen naar verwachting voor een flinke daling van de gemiddelde dekkingsgraad. Ook de eisen om te kunnen indexeren worden zwaarder. Bij veel fondsen zullen de pensioenen daardoor voorlopig nog niet kunnen worden opgeschroefd.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!