Kassa

Dekkingsgraad bij meeste grote pensioenfondsen omlaag

  •  
15-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
701 keer bekeken
  •  
geld pensioen fondsen 1127
De grote pensioenfondsen PFZW, PME en PMT zagen de dekkingsgraad afgelopen maand afnemen. Dat kwam met name door negatieve rendementen op beleggingen. Daar stond wel een iets gestegen rente tegenover die de dekkingsgraad wat optilde. ABP zag de dekkingsgraad juist stijgen.
Bij zorgfonds PFZW kwam de dekkingsgraad uit op 92,2 procent van 92,6 een maand eerder. Dat betekent dat het pensioenfonds voor iedere euro die het aan pensioenverplichtingen heeft, ruim 92 cent in kas had. Metaal- en elektrofondsen PMT en PME hebben dekkingsgraden van respectievelijk 94,2 procent en 96,7 procent.

Plus 90 procent eind 2021

Bij ambtenaren- en lerarenfonds ABP was de dekkingsgraad in de eerste maand van het jaar 93,8 procent. Eind 2020 bedroeg de dekkingsgraad nog 93,2 procent.
De pensioenfondsen moeten eind dit jaar opnieuw een dekkingsgraad van meer dan 90 procent hebben om te voorkomen dat ze de pensioenen moeten korten. In 2026 moet dat 95 procent zijn. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Meindo
Meindo15 feb. 2021 - 13:59

14 jaar geleden gepensioneerd. In die tijd is mijn PMT pensioen nog nooit geïndexeerd. Wel is het enkele keren gekort. Mijn hele leven heb ik er voor gewerkt. In deze tijd hebben ik en al die andere gepensioneerden dus behoorlijk ingeleverd. En dat terwijl er geld genoeg in kas is. En als je al een beetje geld op je spaarrekening hebt krijg je geen rente. Het totale levensonderhoud wordt steeds duurder. Mensen die helaas veel gebruik moeten maken van de gezondheidszorg betalen ook de hoofdprijs. Maar tot nu toe ben ik gelukkig nog steeds gezond dus eigenlijk mag ik dan niet klagen. Ook in de werkende wereld zie je veel scheve verhoudingen. Als er een loonsverhoging is in een bepaalde bedrijfstak is het altijd procentueel. Iemand die een laag loon heeft krijgt er op die manier b.v. 5 euro bij. Een andere in hetzelfde bedrijf die een hoog loon heeft krijgt er op die manier wel vijf keer zoveel bij. Het is soms wel erg onrechtmatig in Nederland.

rinuszwam
rinuszwam15 feb. 2021 - 11:33

Voor 2008 hadden de pensioenfondsen een vaste rekenrente systematiek van 4 procent , hetgeen uitstekend werkte ! Echter de toenmalige m.n. de Politieke neoliberale Elite heeft vanaf 2008 bepaald dat de vaste rekenrente los gelaten moest worden , Wij, alle pensioendeelnemers én gepensioneerden werden afhankelijk van de risico 's financiële markten ! waar we geen enkele invloed op hebben , de elite bepaald het ! wanneer men geïndexeerd wordt !!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!