Kassa

Dekkingsgraad ABP fors gedaald

10-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pensioen_359x210_55.jpg
De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP is gedaald tot onder 100 procent. Dat heeft het pensioenfonds woensdag bekendgemaakt. In de maand juli daalde de dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre een fonds aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen, met 6 procentpunt.
Oorzaak: dalende rente en koersen
,,In augustus, toen de financiële markten in steeds zwaarder weer kwamen, is de positie van ABP verder verslechterd'', aldus het fonds. De forse daling van de dekkingsgraad wordt zowel door een dalende rente als door daling van de koersen op de financiële markten veroorzaakt. ,,Voor nu heeft dit geen gevolgen voor de pensioenen'', aldus ABP.
Eind juni kende het fonds nog een dekkingsgraad van 112 procent. Deze graadmeter mag niet onder de 105 procent komen. Gebeurt dat wel, dan moet een fonds zich melden bij DNB en een herstelplan opstellen.
Herstelplan
ABP evalueert aan het einde van het jaar zijn herstelplan. Daarin staat hoe het fonds in vijf jaar tijd, de periode 2009-2013, de dekkingsgraad weer op het vereiste niveau van 105 procent brengt. ,,Mocht ABP achterblijven op het herstelplan, zal het bestuur een beoordeling moeten maken welke maatregelen uit het herstelplan ingezet moeten worden en voor welke omvang dit dient te gebeuren'', aldus het fonds.
Premie en indexatie
De dekkingsgraad is ook de maatstaf voor het bepalen of de premie en indexatie (aanpassen aan inflatie) moet worden aangepast. Dat gebeurt doorgaans in de maand november. ,,Het is nu te vroeg om uitspraken te doen over de dekkingsgraad op dat moment en de eventuele gevolgen daarvan'', stelt ABP.
Afgelopen vrijdag werd bekend dat een aantal pensioenfondsen recent bij DNB moest aankloppen omdat de dekkingsgraad onder de vereiste 105 procent was gekomen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!