Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dekker wil af van geheime deals omroepen

24-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
voetbalveld1_06.jpg
De publieke omroepen mogen in de toekomst geen geheime deals meer sluiten met aanbieders van televisieprogramma's of sportbeelden. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) vindt dat helder moet zijn wat de omroepen uitgeven aan programma's en sportwedstrijden, omdat de belastingbetaler het recht heeft om te weten waar het geld aan wordt besteed.
Transparant
Dat betekent niet dat per programma gemeld zal worden wat het kost, zei hij maandag in de Tweede Kamer, maar de omroepen moeten er transparant over zijn. ,,Dat moet voorkomen dat er met belastinggeld wordt gesmeten.''
Geheime deal NOS
Dekker reageerde op kritiek van VVD en D66 over de geheime deal die de NOS heeft gesloten over de uitzendrechten voor eredivisievoetbal. Daarmee zou ruim 70 miljoen euro gemoeid zijn. De twee partijen willen dat de stukken openbaar worden gemaakt en dat geheimhoudingsvoorwaarden snel verboden worden.
Op straffe van boetes
De staatssecretaris vindt eveneens dat de prijs en andere afspraken openbaar moeten zijn, maar wees erop dat de verkopende partij dit soort geheimhouding vraagt, vaak op straffe van boetes. De kwestie met de NOS zei hij om die reden niet te kunnen openbaren of te kunnen terugdraaien. Hij wees op een onderzoek dat het Commissariaat voor de Media naar de gang van zaken heeft ingesteld en nog loopt. VVD-Kamerlid Ton Elias zei dat de NOS zelf is meegegaan in die geheime afspraken en ,,dat dit niet normaal is''.
Sterkere positie NPO
De NOS heeft het contract gesloten zonder dat de NPO daarvan op de hoogte was, erkende Dekker. Hij wil de positie van NPO sterker maken en gaat binnenkort met de NOS en de NPO praten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!