Kassa

Definitie van groente en fruit blijkt een 'puzzel', btw verdwijnt pas in 2024

05-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2541 keer bekeken
  •  
groente 1127

De invoeringsdatum voor het schrappen van de btw op groente en fruit zal pas ergens in 2024 zijn. Dit komt omdat er meer onderzoek nodig is om een werkbare definitie van groente en fruit vast te stellen, schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Het schrappen van de btw is bedoeld om gezond eten aantrekkelijker te maken voor de consument. In 2019 werd de btw op groente en fruit nog verhoogd van 6 naar 9 procent. 

Definitie afbakenen

Er bestaat op dit moment nog geen heldere definitie voor groente en fruit. Dit kan voor problemen zorgen. Er zal moeten worden afgebakend welke producten er onder deze definities vallen en welke niet. De staatssecretaris beschrijft het als een ‘puzzel’. Een verse appel of krop sla is duidelijk, maar het probleem ligt eerder bij gepureerde en geperste groente en fruit.

Een extern bureau gaat onderzoeken welke definitie moet worden gehanteerd en kijkt daarbij of het juridisch houdbaar en uitvoerbaar is. De verwachting is dat het onderzoek in januari 2023 klaar is. 

Het gaat volgens de bewindsman sowieso één miljard euro schelen aan belastinginkomsten als de btw wordt geschrapt.

Voorkomen van rechtszaken

Van Ooijen noemt het belang van een heldere definitie groot. Als de definitie van groente en fruit ‘onvoldoende scherp en juridisch houdbaar afgebakend is’, is de kans groot op rechtszaken. Met een goede afbakening worden ‘onnodige fiscale procedures’ voorkomen. Ook leidt het tot een ‘doelmatigere toepassing van de maatregel’.

Suikerbelasting onderzocht

Ook gaat het kabinet de invoering van suikerbelasting onderzoeken, als tegenhanger van het schrappen van de btw op groente en fruit. Twee varianten worden daarbij onderzocht. Het gaat om de verhoging van belasting op suikerhoudende dranken zoals frisdranken en een nieuwe belasting op andere suikerhoudende producten. Ook dit onderzoek moet in januari klaar zijn. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

latevogel
latevogel17 jul. 2022 - 17:10

Beide onderzoeken zijn dus klaar in januari 2023. Let op, alles waar suiker inzit wordt duurder dus ook al ons voedsel, want overal zit suiker in, zelfs in groente en fruit. Ik ben bang dat uiteindelijk de inhoud van de boodschappentas voor de consument dankzij de suikertax duurder wordt dan het nu al is.

tjal2
tjal26 jul. 2022 - 16:55

Je kan wel merken dat ministers nooit in een supermarkt komen, denken zeker dat er ook groenten en fruit in potjes groeien. Gewoon een smoes om geen btw te hoeven veranderen.

Helen 66
Helen 666 jul. 2022 - 13:38

Invoeren van een suikertax, vettax, vliegtax, vleestax etc zal hoogstwaarschijnlijk direct na Prinsjesdag worden ingevoerd. Het afschaffen van btw op groente en fruit kan PAS ergens in 2024. Alsof we NU geen inflatie van 12% hebben. Idem dito: 7% salarisverhoging van de Politici w.o. Rutte zelf kan dit jaar en in 1 x. Verhoging van het minimumloon en de AOW kan alleen in 3 delen in minieme stukjes van 2,5% en pas vanaf 2023. Der Schaamte voorbij dit kabinet. Eigen inkomen eerst....!

1 Reactie
latevogel
latevogel17 jul. 2022 - 17:18

Ik vraag mij heel vaak af, hoe kan de VVD zoveel kiezers trekken terwijl ze iedereen steeds weer een trap nageven?

BeterLife
BeterLife6 jul. 2022 - 12:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

gerardvantol
gerardvantol6 jul. 2022 - 12:11

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

gerardvantol
gerardvantol6 jul. 2022 - 12:11

Voor normale mensen is dit niet zo'n puzzel. Maar aangezien Kaag en Rutte spontaan een allergische reactie krijgen als de gewone Nederlander een voordeeltje zou kunnen krijgen, wordt dit tot probleem verklaard.

Elpatasama1948
Elpatasama19486 jul. 2022 - 12:09

Verhogen gaat snel, dan weten ze wel wat groente en fruit is, maar verlagen.... Ja dat wordt moeilijk, dan weten ze niet wat groente en fruit is.

J.Vroomen
J.Vroomen6 jul. 2022 - 11:07

Geen BTW op groenten en fruit maakt of je arm bent of rijk niet uit. Dat rijmt. Heeft niet mijn voorkeur en zal (waarschijnlijk) de prijs van het product ex btw verhogen. Denk aan huizenprijzen. Suikerbelasting. Daar zal coca cola c.s. blij mee zijn maar is wel hoog tijd. Zal mij benieuwen of het lukt. Denk aan lobbyen van de suiker maffia. Ach en zo gaat het leven verder. Wel vervelend al dat zand in de ogen.

Wilma-60
Wilma-606 jul. 2022 - 11:02

Omhoog ja, kan direct ingevoerd worden maar, omlaag, ja dat kan niet zomaar????? Ja de weten het volk goed te bespelen en dat trap overal in !!!

coar
coar6 jul. 2022 - 10:23

Dat is niks nieuws een sinaasappel valt in het lage btw tarief maar heb je een horecabedrijf en perst die zelfde sinaasappel uit dan valt het onder het hoge tarief.

1 Reactie
latevogel
latevogel17 jul. 2022 - 17:13

Daarom noemen ze het ook "uitpersen".

liadegroof
liadegroof6 jul. 2022 - 9:56

Wat een moeilijkmakerij,zelfs een kind weet het verschil tussen groenten en fruit,daar kan dus al een start mee worden gemaakt,die mengsels kunnen daarna onder de loep worden genomen, scheelt dan toch weer extra geld

1 Reactie
harrybre
harrybre6 jul. 2022 - 10:15

Juist. Simpel houden: alle groeten en fruit, dei GEEN behandeling ondergaan hebben ( kneden, schillen, pureren enz enz ) = VERS fruit en groeten. Enkel de taric codes 07 = groenten en 08 = fruit. Bij iedere douanier, douane-telefoon, en import-export afhandelaar bekend, websites vol hierover.

Nie k
Nie k6 jul. 2022 - 9:39

Bijzonder: om de btw te verhogen in 2019 is kennelijk geen goede definitie nog. Nu de btw verlaagd moet worden is er wel een probleem. 🤔

1 Reactie
harrybre
harrybre6 jul. 2022 - 10:06

Eventjes kijken, hoe die splitsingen tussen lage en hoge BTW-percentages gemaakt zijn, EU wijd. En vaak al decennia geleden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!