Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Deel zzp’ers bij publieke omroepen verdient te weinig

21-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
nieuws 1127
Volgens vakbond FNV Media & Cultuur verdienen tientallen zzp’ers bij de publieke omroep minder dan het afgesproken minimumtarief van 25 euro bruto per uur. Dit geven zij aan in een peiling die is uitgevoerd door FNV Media & Cultuur. 
De peiling werd gehouden onder ruim tweehonderd zzp’ers die werkzaam zijn bij een publieke omroep. Het gaat om onder meer redacteurs en producers. Bij de vraag hoeveel zij bruto per uur verdienen, gaven meerdere zelfstandigen aan dat zij 15 tot 16 euro bruto per uur verdienen. 

Te laag uurtarief

Volgens de vakbond zijn die verdiensten te weinig om van rond te komen, gezien zelfstandigen daarvan ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw moeten betalen. FNV geeft aan dat de meldingen vooral komen van zzp’ers die via productiebedrijven werken voor de publieke omroep. 

FNV: “Zeer zorgelijk”

Uit de peiling van FNV Media & Cultuur blijkt dat 56 procent van de ondervraagden geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. Nog eens 51 procent heeft geen pensioenvoorziening. Volgens de vakbond is het niet verbazingwekkend, maar is het desondanks zeer zorgelijk. 

Fair Practice Code

Sinds december 2020 is de overeenkomst ‘Fair Practice Code’ van kracht. In deze overeenkomst hebben vakbonden, landelijke en regionale omroepen evenals productiebedrijven van omroepen minimumtarieven afgesproken voor zzp’ers. Die tarieven zijn geplaatst tussen 25 en 75 euro bruto per uur, afhankelijk van de aard van het werk. 
Tot nu toe hebben verschillende omroepen laten weten niet te kunnen reageren, omdat het onderzoek nog niet bekend was; en geven aan de uitkomsten te gaan bestuderen. 
Bron: ANP, FNV Media & Cultuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!