Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Deel starters vreest gevolgen corona en huizenbubbel'

30-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4195 keer bekeken
  •  
huizenprijzen huis koopwoning 1127
Een op de vijf Nederlanders verwacht dat de financiële gevolgen van de coronacrisis en het eventueel klappen van de huizenbubbel zullen doorwerken op hun eigen woonsituatie of hypotheek. Die groep bestaat vooral uit starters, blijkt uit onderzoek van de Hypotheker.
Meer dan 60 procent van de huizenbezitters denkt dat de huizenbubbel, die is ontstaan door een extreme stijging van de huizenprijzen, binnen een paar jaar zal klappen. Een kleine dertig procent van de starters vreest daardoor zware financiële gevolgen. Ze zijn bang dat hun huis minder waard wordt dan de hypotheek die ze ervoor hebben afgesloten. De eigenaar staat dan met zijn huis 'onder water' en loopt het risico het met een restschuld te moeten verkopen.
"Voor deze groep zou het klappen van een ‘huizenbubbel’ grote gevolgen kunnen hebben als hun hypotheek onder water komt te staan", zegt Menno Luiten van de Hypotheker. "De huizenmarkt wordt zo steeds minder toegankelijk voor huizenkopers, tenzij zij veel eigen geld of overwaarde hebben."

Overwaarde

De meeste bestaande huiseigenaren maken zich minder zorgen, omdat ze dankzij de stijging van de prijzen juist een flinke overwaarde op hun huis hebben. Dat betekent dat het huis meer waard is dan de hypotheek die ervoor is afgesloten.
Omdat veel mensen rentestijgingen vreesden, sloten ze het afgelopen jaar hun hypotheek nog snel over voor een met lage rente. Tussen april 2020 en maart 2021 steeg het aantal oversluitingen met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Verbouwing in plaats van vakantie

Een andere groep sloot een extra hypotheek af om het huis te verbouwen. Het aantal aanvragen voor verbouwhypotheken steeg zelfs met 41 procent. Door de coronacrisis moesten veel mensen vanwege reisbeperkingen hun vakantiegeld een andere bestemming geven. Velen kozen voor aanpassingen in en om het huis, mede ingegeven door het vele thuiswerken.

Meeste aanvragen van jonge huizenkopers

Voor de aankoop van een huis kwamen het afgelopen jaar de meeste hypotheekaanvragen van huizenkopers onder de 35 jaar. Ruim een op de drie aanvragen voor de aankoop van een woning kwam van deze groep starters op de woningmarkt. Het afgelopen jaar steeg dat aantal aanvragen met 17 procent.
Het gemiddelde hypotheekbedrag steeg met 11 procent tot 277.000 euro. Onder de starters is het door de stijgende huizenprijzen steeds moeilijker om een geschikte woning te vinden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!