Kassa

Deel risicogroep wacht nog op vaccinatie: "Voelen zich vergeten"

20-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
450 keer bekeken
  •  
vaccinatie prik corona 1127
Mensen die wel tot de risicogroep behoren maar nog geen uitnodiging voor een vaccinatie hebben gekregen, vragen zich af of ze vergeten zijn. Dat zegt directeur van de Harteraad Anke Vervoord. Donderdag meldde het RIVM dat 10 procent van de mensen met een medische indicatie nog niet is gevaccineerd.
Het vermoeden dat veel mensen al hadden, werd versterkt toen minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) afgelopen weekend meldde dat iedereen met een medische indicatie tussen 18 en 60 jaar die elk jaar de griepprik krijgt, al was uitgenodigd. "Mensen zijn heel erg verontrust", aldus Vervoord. "Ze vragen zich af of ze misschien zelf moeten bellen om de uitnodiging te krijgen, of dat ze juist moeten wachten."
Volgens Vervoord komen bijna alle mensen met een hartaandoening in aanmerking voor vervroegde coronavaccinatie. Hoeveel mensen dat zijn is niet duidelijk. Een deel van de mensen is namelijk ouder dan zestig en heeft op die manier al een vaccin gekregen.
Ook huisartsen krijgen vragen van mensen uit de risicogroep die nog op een uitnodiging wachten, laat de Landelijke Huisartsen Vereniging weten. "Op dit moment weten huisartsen niet of de uitnodiging al is verzonden of dat deze nog in het verzendhuis ligt", aldus een woordvoerster. "Het zou fijn zijn als we die informatie wel krijgen, want dan kunnen we mensen in ieder geval verder helpen."
Ook de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft volgens een woordvoerster "tientallen" telefoontjes en meldingen gekregen van mensen die zich afvragen waar hun uitnodiging blijft. "Voor mensen die een chemobehandeling of zware operatie te wachten staat is het belangrijk dat ze die vaccinatie op tijd krijgen. Anders moeten ze een lichamelijk heel kwetsbare periode in zonder beschermd te zijn tegen corona." De meeste patiënten hebben hun uitnodiging al gekregen, "maar als het niet goed is gegaan, levert dat ook direct een heel schrijnende situatie op."
In de tussentijd hebben ook gezonde vijftigers al de kans om een afspraak te maken. Daartoe is besloten om het vaccinatietempo hoog te houden. Momenteel mogen mensen die zijn geboren in 1966 een afspraak maken. Vervoord van de Harteraad: "Dus dan vragen mensen zich af: waarom heeft mijn relatief gezonde man al wel een uitnodiging en ik nog niet?" ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Chanelle77
Chanelle7725 mei 2021 - 9:28

Het lijkt mij niet wenselijk om 2 vaccin door elkaar te gebruiken! Ook ik en vele in de leeftijdsgroep 1956 - 1960 wacht ik op mijn vaccinatie met Pfizer. Op 12 mei heeft Hugo de Jonge gezegd om na 2 weken met een oplossing te komen voor de AstraZeneca weigeraars in bovengenoemde leeftijdsgroep. Dat is dus deze week! Hopelijk houd hij woord en krijgen ook wij een uitnodiging voor het Pfizer vaccin.

marsgoddess
marsgoddess20 mei 2021 - 13:51

ik hoorde net van een collega dat AstraZeneca wordt afgeschaald door de GGD, omdat het onderpresteert. Mensen die de 1e vaccinatie met AstraZeneca hebben gekregen, krijgen bij de 2e vaccinatie Pfizer. Hoe verhoud zich dat tot de 450.000 !! mensen die AstraZeneca geweigerd hebben in de leeftijdsgroep 60-64jr? Nogal raar, dat inmiddels AstraZeneca niet meer het juiste vaccin is om herd immunity en goede bescherming te bereiken VOLGENS DE GGD, maar dat die 450.000 mensen nog steeds gestraft worden, omdat zij een vaccin met 60% effectieve bescherming (cijfer Rijksoverheid website) niet wensten en 94% beschermd wilden zijn. Dit is wanbeleid dat niet bijdraagt aan de volksgezondheid in NL.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!