Kassa

Deel middelbare scholieren mag weer elke dag naar school

31-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
voortgezet onderwijs 1127

Vanaf vandaag gaat een deel van de middelbare scholen weer volledig open. Dat is voor het eerst in bijna een halfjaar tijd. De scholen sloten half december noodgedwongen hun deuren voor de meeste leerlingen vanwege de lockdown en stapten over op online onderwijs. Vanaf 1 maart mochten leerlingen weer minstens een dag per week naar school, nu mogen ze weer elke dag. Scholen hebben echter wel nog de eerste week de keuze. Vanaf volgende week maandag zijn ze verplicht om weer volledig open te gaan.

"Dat scholieren dit schooljaar nog minimaal 6 weken volledig fysiek onderwijs krijgen, maakt een groot verschil. Niet alleen voor de schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn", vindt minister Arie Slob. Onder het schoolpersoneel bestaat echter onrust, zeker omdat nog niet alle docenten zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Verder wees de Algemene Onderwijsbond (AOb) er vorige week op dat het niet te controleren is of scholieren zich wel preventief testen op het virus, zoals de bedoeling is.

Uit rondgang van NU.nl afgelopen zondag blijkt echter dat nog niet alle scholengemeenschappen klaar zijn voor een volledige heropening. Zo geven scholen aan niet te weten hoe zij de zelfteststructuur moeten optuigen én tegelijkertijd roosters en klaslokalen moeten omgooien.

Testverplichting middelbare scholen bestaat niet

Een testverplichting bestaat niet, maar het Outbreak Management Team (OMT) vindt dat jongeren uit voorzorg twee keer per week een zelftest moeten doen als ze weer dagelijks naar school gaan. De AOb noemde die voorwaarde 'onhaalbaar'. Ook heeft een deel van de scholen  er twijfels over. Volgens Slob worden de risico's echter al voldoende ingeperkt als de helft van de leerlingen en leraren zichzelf twee keer per week test.

Anderhalvemeterregel geldt niet meer voor leerlingen

Leerlingen hoeven vanaf nu geen 1,5 meter afstand meer te houden van elkaar. Ze moeten nog wel afstand houden van het onderwijspersoneel. Ook mondkapjes op de gangen blijven verplicht. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!