Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Deel kritieke planbare zorg niet op tijd mogelijk

19 nov 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Ziekenhuis infuus 1127

In een deel van de ziekenhuizen is het niet meer mogelijk om kritieke planbare zorg op tijd uit te voeren. Dit is het gevolg van de grote druk op de zorg vanwege het oplopende aantal coronapatiënten in ziekenhuizen. 

Dianda Veldman is directeur van de Patiëntenfederatie. Zij noemt dit nieuws “dramatisch”. Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd. Dat is om gezondheidsschade van de patiënt te voorkomen. Dat een deel van de ziekenhuizen hier niet meer aan kan voldoen duidt Veldman als volgt: "Dit is weer een grens die wordt overschreden. De laatste grens is dat ziekenhuizen mensen in doodsnood moeten weigeren."

Een breder probleem

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft donderdag bekendgemaakt dat kritieke planbare zorg in twaalf ziekenhuizen moet wijken vanwege de hoge druk op de ziekenhuiszorg. Daarnaast kunnen 45 ziekenhuizen niet alle reguliere planbare zorg op tijd leveren. Dit komt omdat een kwart van de operatiekamers niet in gebruik is en het ziekteverzuim in de zorg toeneemt, meldt de NZa. 

“Dramatisch voor mensen”

Dianda Veldman geeft aan dat wanneer je bijvoorbeeld darmkankerpatiënt bent, zes weken normaalgesproken al erg lang is. "Want je zit in angst en spanning: ga ik dood? Als het nog langer duurt is dat dramatisch voor mensen."

Met de rug tegen de muur

Veldman begrijpt de situatie waarin ziekenhuizen zich bevinden, ze staan “met de rug tegen de muur”. De zorg van coronapatiënten op de ic’s is immers nóg acuter, benoemt Veldman. Wanneer een operatie wordt uitgesteld is het des te belangrijker om contact te houden met de patiënt, om te voorkomen dat het tot verdere onzekerheid of een gevoel van ‘vergeten zijn’ leidt. 

Zorgbemiddelaar

Verder wijst Veldman erop dat je als patiënt via je zorgverzekeraar gebruik kan maken van een zorgbemiddelaar. "Dat is natuurlijk geen wondermiddel, want er is schaarste. Maar zo'n bemiddelaar kan wel kijken of er voor bepaalde minder acute ingrepen misschien toch ergens anders, zoals in een kliniek, nog een plekje is." ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar