Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Deel gemeenten leeft gasverbod niet na bij nieuwbouw

07-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
gas 1127
Het aardgasverbod, dat het aansluiten van nieuwe huizen op het aardgasnet moest voorkomen, is in 39 gemeenten niet nageleefd. In de desbetreffende gemeenten werden bij één of meerdere bouwprojecten honderden woningen toch op het gasnet aangesloten, meldt BNR op basis van cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Uitzonderingsgebied

Het aardgasverbod geldt al sinds 1 juli 2018. Desondanks blijken gemeenten uitzonderingen op het verbod te maken. De uitzonderingen variëren van enkele woningen per project tot complete woonwijken. In sommige gevallen wordt een hele gemeente aangewezen als uitzonderingsgebied.

Geen alternatief

Gemeenten dragen verschillende redenen aan voor het toch aansluiten van woningen op het gasnet. Zo zouden bouwprojecten onbetaalbaar kunnen worden als woningen geen gasaansluiting krijgen en zouden er geen alternatieven voor handen zijn. De gemeente De Wolden was bewust in hun keuze om nog niet van het gas af te gaan. Zij richten zich voor de toekomst op groen gas en willen juist de bestaande infrastructuur van aardgas daarvoor gebruiken.
David Smeulders, hoogleraar Energie Energietechnologie bij de Technische Universiteit van Eindhoven zegt tegen BNR dat bij warmtenetten (een alternatief voor de gasaansluiting) vaak overtollige warmte van de industrie of afvalverbrandingsinstallaties gebruikt. Als die alternatieven ontbreken houdt het volgens Smeulders snel op. Hij vindt dan ook dat het “veel te vroeg” is om alle huizen van het gasnet te halen. BNR/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!