Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Deel drie: hoe gaan we om met de veranderingen in de zorg?

14-03-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
200x113_zorg.jpg
Mensen moeten langer thuis blijven wonen en vaker een beroep doen op mantelzorg. In 2015 worden de veranderingen in de zorg één voor één doorgevoerd en volgen wij het komende jaar vijf mensen die hier mee te maken hebben. Deze week volgen we Pauline die cerebrale parese heeft en in een rolstoel zit.
Pauline: "Ik ben best gelukkig in mijn leven zoals het nu is, maar als daar verandering in komt dan ben ik bang dat ik de regie over mijn leven kwijtraak. Als dat niet meer mag dan hoeft het voor mij ook niet meer."
Thuiszorg
Vanaf dit jaar wordt de zorg anders geregeld. 24-uurs zorg wordt nog betaald door de overheid. Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor wijkverpleging en verzorging. De gemeente zorgt voortaan voor huishoudelijke hulp, dagbesteding, ondersteuning èn voor de jeugdhulp. Er wordt flink bezuinigd. Mensen moeten langer thuis blijven wonen en meer beroep doen op mantelzorg. Hoe gaat de overgang? Wat zijn de zorgen? Wat merken mensen hier echt van?
Deze week
Pauline is 27 jaar en studeert film- en literatuurwetenschappen in Leiden. Ze heeft cerebrale parese (spastisch aan vier ledematen) en is daardoor rolstoelgebonden. Ze is slechthorend en als gevolg van deze twee handicaps is zij chronisch vermoeid. Pauline valt onder de Wlz. Ze woont zelfstandig, maar krijgt daarbij de ondersteuning van een eigen zorgteam die ze betaalt vanuit het persoonsgebonden budget. Voor het volgen van haar studie maakt zij gebruik van een team van schrijftolken die de colleges direct voor haar in schrift omzetten. Haar zorgverleners zijn er voor de persoonlijke verzorging, de huishoudelijke hulp en begeleiding van Pauline.
Pauline zegt dat het voor mensen zonder beperking normaal is om te gaan en staan waar ze willen. Dat is voor haar niet vanzelfsprekend. "Het systeem zou moeten ontzorgen in plaats van nog meer regels op te leggen. De zorg die ik van mijn zorgverleners krijg is van levensbelang. Het hebben van een eigen zorgteam, met mensen die ik zelf heb uitgekozen, zorgt ervoor dat ik mijn dagelijks leven zelfstandig kan leiden. Doordat ik mijn zorg zelf kan inrichten, ben ik in staat om mijn sociale leven, studie en vrijwilligerswerk te onderhouden. Hierdoor heb ik de regie over mijn eigen leven. Voor elke keuze die ik maak, zelfs de keuze om 'even' iets te regelen, betaal ik vaak, qua energie en mijn fysieke gesteldheid, een prijs. Dat kan soms frustrerend zijn. Juist daarom zou het een opluchting zijn als de instanties in hun beleid de eigen regie van de mens met een beperking als uitgangspunt nemen. Misschien houd ik dan zelfs energie over en wordt het makkelijker om het dagelijks leven met een beperking en zorg te organiseren."
Hervorming Langdurige Zorg  
Op 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben meer taken gekregen. Het nieuwe uitgangspunt is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. 2015 is een overgangsjaar. Iedereen met  een AWBZ-indicatie heeft het overgangsrecht. Je behoudt recht op medische zorg, maar de omvang kan wijzigen, de situatie blijft dan in 2015 nog hetzelfde, zodat alle partijen de tijd hebben om de nieuwe zorg in kaart te brengen.
Verdeling van de zorg
- Gemeenten > Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): lichte zorgondersteuning, zoals huishoudelijke hulp, dagbesteding, vervoer, mantelzorgondersteuning en financiële ondersteuning bij woningaanpassingen.
- Gemeenten > Jeugdwet: alle jeugdhulp.
- Zorgverzekeraars > Zorgverzekeringswet (Zvw): medische zorgondersteuning thuis, dus verpleging en persoonlijke verzorging, medische ingrepen, huisartsenzorg, intensieve kindzorg, palliatieve zorg.
- Rijksoverheid > Wet langdurige zorg (Wlz): verpleeghuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, ernstig chronisch zieken, zorginstellingen.
Voor meer informatie kun je terecht bij ouderenbond ANBO , mantelzorgorganisatie  Mezzo , belangenvereniging  Per Saldo  voor mensen met een PGB, Hervorminglangdurigezorg.nl, Rijksoverheid  over de Wmo en Hoeverandertmijnzorg.nl.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!