Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

De zin en onzin van afvalscheiding

25 nov 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
774 keer bekeken
  •  
Afval zonder tekst 930x520
We gaan steeds meer afval scheiden. Papier, glas, gft en sinds enkele jaren ook plastic. Uit een enquête van Kassa – die door 6.000 mensen is ingevuld – blijkt dat ruim 87% het niet vervelend vindt om dit te doen. Tegelijkertijd heeft slechts 20% het idee dat plastic of pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken) goed gerecycled wordt. Levert het scheiden van plastic ons en het milieu wel wat op of verzetten we al dat scheidingswerk voor niets?
Gescheiden inzamelen
Papier en glas leveren we al decennialang gescheiden in. De gft-bak is in 1994 geïntroduceerd, maar plastic volgt pas een kleine tien jaar geleden. Op initiatief van de verpakkingsindustrie wordt gestart met Plastic Heroes , waarbij de inzameling van plastic verpakkingsafval omhoog is gegaan van 0 in 2008 naar 8 kilo in 2014 per persoon.
Daarnaast stellen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu , de VNG , de NVRD en Rijkswaterstaat het programma VANG (Van Afval Naar Grondstof) op. Doelstellingen zijn onder meer dat we naar 75% afvalscheiding moeten in 2020 en dat we van 250 kilo restafval per persoon in 2014 naar 100 kilo in 2020 moeten, met een doorontwikkeling naar slechts 30 kilo in 2025. Kortom: gemeenten, maar vooral ook de burgers moeten hard aan de slag!
CPB-rapport
Eind september publiceert het Centraal Planbureau (CPB) een rapport waaruit blijkt dat het gescheiden inzamelen van plastic maar beperkte milieuwinst oplevert. Daarnaast komt uit het rapport naar voren dat er meer nadruk moet worden gelegd op de kwaliteit van het plastic in plaats van de hoeveelheid ingezameld plastic, zodat de milieuwinst kan worden vergroot.
Recycling
Uit een recente rapportage van het Afvalfonds Verpakkingen blijkt dat 73% van alle op de markt gebrachte verpakkingen gerecycled wordt. Wat opvalt is dat metaal (95%), papier en karton (85%) en glas (83%) het aanzienlijk beter doen dan plastic (51%). Dat is ruim boven de doelstelling van de Europese Unie, maar waarom is dit percentage een stuk lager?
Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) vertelt: “Papier en glas zijn heel volwassen circulaire systemen. De producenten zijn daar erg op ingespeeld, er is ook vraag naar apart ingezameld afval. Daarmee krijg je de cirkel rond, zowel economisch als qua grondstoffen.”
Plastic is een lastiger verhaal. “Omdat het een jonger systeem is, maar ook omdat er heel veel verschillende soorten plastic zijn, het is geen monomateriaal. Daardoor is het complexer om weer door te sorteren naar de verschillende plasticsoorten.” Het KIDV stelt eveneens dat het cruciaal is om de komende vijf jaar de kwaliteit van het plastic te verbeteren.
Bron- en nascheiding
Uit onderzoek van onder meer Groen Licht en economen Raymond Gradus en Elbert Dijkgraaf blijkt dat bij nascheiding – waarbij plastic door speciale installaties tussen het restafval vandaan wordt gehaald – effectiever is en op termijn mogelijkheden biedt om goedkoper afval te scheiden, dan wanneer het aan de bron wordt gescheiden.
Ook Peter Rem , hoogleraar Resources & Recycling aan de TU Delft, ziet in nascheiding de toekomst. “Ik denk dat we heel enthousiast zijn begonnen met plastic scheiding en dat huishouden daar geweldig op hebben ingespeeld. Alleen het is lastig te verkopen dat dingen veranderen en dat als je eerst zo geweldig hebt meegeholpen dat het nu de tijd is om het aan machines over te laten. En dat gaat nu gebeuren.” Hij vermeldt wel dat het belangrijk om andere afvalstromen (zoals glas, papier en textiel) wél aan de bron te blijven scheiden.
Verschil per gemeente
In grote delen van Noord-Nederland doen gemeenten al aan nascheiding en onlangs is ook in Amsterdam een grote nascheidingsinstallatie in gebruik genomen. Onder meer Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaan ook investeren in nascheiding. Ben je benieuwd of jouw gemeente aan bron- of nascheiding, of een combinatie daarvan, doet? Bekijk dan de kaart hieronder.
Afval scheiden

Het plastic scheiden?

En moet je je plastic blijven scheiden? Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken zegt: “Als je in een bronscheidingsgemeente woont, alsjeblieft doe het. In een nascheidingsgemeente doet de gemeente het voor jou en de sorteerder daarna.”
De Week van het Afval
Het is bij Kassa ‘ De Week van het Afval ’. Op Facebook . Twitter , en Instagram , maar ook op de website en ons YouTube-kanaal wordt de hele week aandacht besteed aan het scheiden van afval.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

donar2
donar216 apr 2019 - 14:48

Ach plastic is kwa verbranding net hetzelfde als olie. Zit er geen plastic meer in het huisvuil... dan moet er meer gas bij om het te kunnen verbranden. Kortom we verbruiken hierdoor nog meer fossiele brandstoffen in totaal (dan je zou doen zonder plastic scheiden). Dus plastic scheiden is vooral goed voor de oliemaatschappijen.

aad piraat
aad piraat28 nov 2017 - 15:24

Zolang lucratieve productie van schadelijke producten blijft toegestaan zal de burgerij linksom of rechtsom het gelag (of lees gelach) blijven betalen en de alle kleuren piet (om voorzichtig te blijven) toegespeeld krijgen. Het is van de zotte dat in de Kassa uitzending omtrent dit onderwerp eerst uit de doeken wordt gedaan hoe en waarom enige voor kinderen gevaarlijke poppen worden verboden en daarna doodleuk deze verbodsregels niet ook in de discussie worden opgenomen met betrekking tot de schadelijke plastics. In die zin praat je met twee monden en meet je met twee maten. Voor eens en voor altijd houdt ik staande dat geen burger of consument ooit om deze troep heeft gevraagd. Persoonlijk weiger ik dan ook om onbezoldigd voor de zakkenvullende lobby achter het totale idee t b v. welke afvalverwerker dan ook enig werk te verrichten. De enig juiste aanpak is een totaal verbod op alle schadelijke producten.  

gerard van tol
gerard van tol28 nov 2017 - 14:41

Uit alle rapporten blijkt steeds weer nat nascheiding veel effectiever is dan bronscheiding. Ook vele appartement- en faltbewoners zouden daar zeer blij mee zijn. Maar ondanks deze bevindingen drammen nog steeds een aantal gemeentes de bronscheiding door, om zo meer heffingen te kunnen halen bij de burger.

1 Reactie
thieu
thieu28 nov 2017 - 14:48

Alleen, met nascheiding los je het probleem van het zwerfvuil niet op. Met nascheiding ga je er vanuit dat alle afval in de vuilnisbak terecht komt. Helaas blijkt dat bij plastic flesjes, blikjes en pakjes van frisdrank e.d. niet het geval te zijn omdat deze voor 80 procent deel uitmaken van het zwerfafval.Daarvoor is statiegeld een prima oplossing.

thieu
thieu28 nov 2017 - 14:15

Wat ik hier mis is het probleem van zwerfafval in de vorm van plastic flesjes en blikjes. Deze specifieke vorm van afval is 80 procent van het zwerfvuil. Het enige dat daarvoor helpt is statiegeld op alle flesjes en blikjes (en pakjes)! Alleen door een financiële prikkel (statiegeld) wordt voorkomen dat dit op straat terecht komt. Bovendien hoeft al die zooi (80 procent) ook niet meer met gemeenschapsgeld (onze belastingcenten) opgeruimt te worden, maar betaalt de gebruiker en producent voor het opruimen van de eigen zooi.
Als we een artikel kopen dat in plastic verpakt zit dan gaat dat vrijwel altijd mee naar huis, waar de verpakking bij het (juiste) afval terecht komt. De kans dat dit op straat terecht komt is veel kleiner. Echter dat flesje of blikje (of karton) met frisdrank o.i.d. gaat mee de straat op, of naar dat park, strand of natuurgebied, en wordt daar als het leeg is weggekieperd. Een groot verschil met ander plastic verpakkingsmateriaal!
Overigens zal dit goedbeschouwd óók voor verpakkingen van snacs (chips, snoep e.d.) gelden. Van wat op straat (park e.d.) geconsumeerd wordt wordt de verpakking ook meestal dáár weggegooid. 

manwijf
manwijf28 nov 2017 - 13:07

Ben net terug uit een 3e wereld land. Als je ziet hoe ze daar omgaan met het milieu, dan weet je dat het met al die milieumaatregelen in NL niet op gaat schieten. Vooral omdat zoals bib ook al opmerkt de grote jongens lekker door kunnen gaan met vervuilen.

Verder hoeven we van de overheid ook niet te verwachten als het gaat om het verbieden van zoveel andere vervuilende activiteiten als het op niks af verbranden van torenhoge stapels kerstbomen en pallets bv. Het aller aller slechtste voor het milieu, het hebben van teveel kinderen wordt zelfs nu nog gesponsord door diezelfde overheid. Laten ze maar eens beginnen met de afschaffing van de kinderbijslag vanaf het 2e kind.   

Ondertussen gaat die slappe hap in Den Haag ook weer akkoord met het gebruik van dat gif 'Ground up' voor een x aantal jaren, in plaats van de rug recht te houden. En dat dus terwijl ze ons op hoge kosten jagen en ons van alles verplichten en verbieden als het om het milieu gaat. Goed bezig NL!

lebiolet957
lebiolet95728 nov 2017 - 12:59

Om het scheiden van afval wat duidelijker en makkelijker te maken.Iedere verpakking heeft een streepjescode, is het niet mogelijk om de deze code een af gesproken kleur te geven die verwijst op welke plaats het afval moet woorden verzameld

lopaka
lopaka28 nov 2017 - 12:45

Laten we beginnen met het hele kabinet bij het afval te zetten dan is grootste puinhoop al opgeruimd.In Europa zijn milieuorganisaties bezig om blikjes en kleine plastiekflesjes om die in te leveren voor statiegeld zoals in Duitsland maar de supermarkten hier zijn er weer op tegen want dat is te veel werk, ook de fabrikanten maken te grootte verpakkingen dan nodig kijk naar het voor verpakte vlees in de supermarkten en dan is er nog iets leuk dat er al woningen zijn met 4 verschillende kliko's . In Ridderkerk is het al zover dat er 1 kliko weg gaat en dat er een andere voor in de plaats komt alleen met een andere kleur deksel hoe gekker kan men het maken.Ik blijf scheiden allen niet van mijn vrouw want die is te lief.

gotzone
gotzone28 nov 2017 - 12:31

Wij scheiden afval en vervolgens komt het op een grote hoop bij elkaar.

gypsyjoy
gypsyjoy27 nov 2017 - 22:58

We scheiden en we scheiden maar. Want de burger is schuldig aan de afval berg, toch?
Vervolgens wordt er winst gemaakt vd gescheiden producten, die worden verkocht.
Ja.
Winst.
U leest het goed.
Hoe kan het nu dat de afvalverwerking ieder jaar duurder en duurder wordt ?
Is hier ook sprake van marktwerking waar alleen de bobo's rijker van worden ?
Het zou me niet verbazen.
U ?

blb
blb26 nov 2017 - 20:45

Alle burgers worden gedwongen afval te scheiden, maar de industrie kan vrolijk doorgaan met het aanbieden van producten in onzinnig grote doosjes, extra dubbele verpakkingen en wat dies meer zij. De overheid moet bij het begin beginnen, dat is bij de industrie en groothandel. Zorg nu eindelijk eens dat daar efficiënter met materiaal wordt omgegaan (waarde-analyse, noemden wij dat vroeger, voordat de marketing toesloeg).