De Unie hekelt afspraak ziekenhuizen
14-07-2009
• leestijd 1 minuten
Vakbond De Unie beschuldigt dertien ziekenhuizen in Noord-Brabant en Zeeland van kartelvorming. De instellingen hebben half mei met elkaar afgesproken dat ze elkaar niet meer beconcurreren op arbeidsvoorwaarden om een tekort aan operatieassistenten en anesthesiemedewerkers tegen te gaan. Met deze afspraak wordt de instroom van jongeren en zorgprofessionals extra beknot, zei sectormanager Susan Mogony van De Unie dinsdag.
Ze kondigde aan naar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) te stappen als de onderlinge prijsafspraak niet van tafel gaat.
De ziekenhuizen gaan het aantal opleidingsplaatsen fors uitbreiden en eisen van nieuwe operatieassistenten en anesthesiemedewerkers dat ze na hun studie minstens twee jaar voor hetzelfde ziekenhuis blijven werken. Zo niet, dan moeten ze hun opleidingskosten terugbetalen.
Volgens Mogony worden werknemers hierdoor extra aan de ketting gelegd. Ze spreekt van 'vooroorlogse principes' die contraproductief zijn.
Zorggroepmanager Willem Wiegersma van het Sint Elizabethziekenhuis in Tilburg zegt dat de afspraken conform de cao zijn. De driejarige opleiding van OK-personeel kost volgens hem 120.000 euro. Een terugbetaling van een studieschuld is heel gebruikelijk in het bedrijfsleven. Hij is daarom niet bang voor juridische stappen van De Unie.
Bron: ANP