In het tandpastawinkelschap word je overspoeld door overgrote keuze. Eén van de opties is tandpasta zónder fluoride. Maar beschermt dit het gebit voldoende tegen gaatjes? Jasper poetste enige tijd onbewust het gebit van zijn dochtertje met fluoridevrije tandpasta. Bij de tandartscontrole kwamen vervolgens acht gaatjes aan het licht. De waarschijnlijke oorzaak? De fluoridevrije tandpasta.
Als je twee keer per dag goed poetst met een fluoridehoudende tandpasta, wordt het glazuur van je tanden harder en dus minder snel oplosbaar en worden je tanden beter beschermd. Je gebit is zo beter bestand tegen zuren en suikers. Mensen die regelmatig poetsen met fluoride tandpasta hebben hierdoor minder kans op gaatjes dan mensen die dat niet doen. Kortom: het helpt tandbederf voorkomen.
Dit gegeven is wetenschappelijk onderzocht, geeft Dagmar Else Slot aan. Zij is als hoogleraar Preventie in de Mondzorg verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Fluoride is zelfs één van de meest onderzochte stoffen ter wereld. Het advies van de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen in Nederland, luidt daarom ook: “twee keer per dag twee minuten poetsen met een fluoridetandpasta, bij voorkeur elektrisch. En ook tussen de tanden en kiezen dagelijks stokeren of rageren.”
Toch is deze informatie over het belang van fluoride niet bij iedereen bekend en houden sommigen andere ideeën na op het effect van fluoride. Uit een enquête van Kassa blijkt dat meer dan één op de vijf mensen niet weet dat fluoride je tanden, kiezen en botten versterkt (21,3 procent uit 2070 mensen). En een kwart denkt dat fluoride een vervangbaar ingrediënt is (24,8 procent uit 2045 mensen).
Verder bleek dat meer dan 1 op de 10 mensen (11,6 procent uit 2099 mensen) poetst zonder fluoride. Enkele beweegredenen hiervoor zijn bijvoorbeeld zorgen over het effect van fluoride, zoals de eerdergenoemde cijfers ook laten zien, en ecologische overwegingen.
Zo gaan er op internet allerlei horrorverhalen in de rondte, waarin wordt beweerd dat fluoride schadelijk is voor je gezondheid. Fluoride zou giftig zijn en zelfs kankerverwekkend. Daarnaast denken een hoop mensen dat toegevoegde stoffen in cosmetische producten vaak overbodig zijn en dus ook weggelaten kunnen worden. Deze mensen kiezen daarom voor natuurlijke, ecologische producten zonder fluoride als alternatief. Hoe gegrond zijn deze beweringen?
Tandspecialisten vinden deze ‘groene wave’ en daaruit volgende populariteit van fluoridevrije producten zorgelijk. “Juist deze toevoeging – fluoride – is heel belangrijk”, stelt Dagmar Else Slot. Daarom is het belangrijk dat mensen beseffen wat het belang van fluoride is en dat het dus niet gevaarlijk is.
De horrorverhalen over de schadelijkheid ontstaan doordat fluoride afkomstig is uit fluor. En dat laatste is in pure vorm een giftig gas, dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar fluor wordt niet in deze pure vorm toegevoegd aan tandpasta, maar wordt als atoom verbonden aan een andere stof als natrium. Hierdoor is het niet meer giftig en krijgt het ook een andere naam: fluoride.
De in tandpasta aanwezige dosis fluoride is niet schadelijk. In tandpasta zit 1 tot 1,5 milligram fluoride per gram tandpasta. Wanneer wordt de hoeveelheid fluoride schadelijk? Als je twee hele tubes tandpasta naar binnen werkt, volgens Dagmar Else Slot. “Maar water is ook giftig als je hiervan acht liter drinkt”, vult ze aan. Het gaat gewoon om dosering.
Hoe voorkom je dan gaatjes? Slot benadrukt dat poetsen met fluoridetandpasta een onderdeel is van een goede mondverzorging, naast dat het belangrijk is dat je goed en lang genoeg poetst.
Daarnaast is het belangrijk dat je suikergebruik niet te hoog is en dat je je eet- en drinkmomenten op een dag beperkt tot zeven. Onder deze momenten vallen ook thee en koffie, maar een glaasje water dan weer niet. De zuren in eten en drinken tasten namelijk het glazuur van je tanden en kiezen aan, door het op te lossen. In verloop van tijd herstelt het gebit zich weer door de beschermende werking van het speeksel. Maar als je te vaak eet en drinkt, heeft je gebit niet voldoende tijd om zich te herstellen. Is je glazuur opgelost? Dan komt het niet meer terug.
Als fluoride zo belangrijk is, moet het dan niet verplicht worden in tandpasta? En moet niet op fluoridevrije tandpastas duidelijker vermeld worden dat er geen fluoride in het product aanwezig is? Deze vragen legden we neer bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en bij Weleda, de producent van de tandpasta waarmee het gebit van de dochter van Jasper werd gepoetst.
De NVWA zegt dat het wettelijk niet verplicht is dat tandpasta fluoride moet bevatten. VWS geeft verder aan dat het op grond van de geldende wet- en regelgeving “niet verplicht is om op verpakkingen van fluoridevrije tandpasta te waarschuwen voor de gevolgen van poetsen zonder fluoride. Er zal onderzocht worden of deze verplichting op Europees niveau wordt geacht en wat de mogelijkheden zijn om dit eventueel te introduceren.”
Weleda laat in een schriftelijke reactie weten dat het aanbrengen van fluoride door deskundigen gewoonlijk wordt beschouwd als de belangrijkste preventieve maatregel tegen gaatjes. Daarom worden fluoriden toegevoegd aan de overgrote meerderheid van tandpasta's op de markt. Fluoriden alleen kunnen cariës echter niet voorkomen. Maar volgens het merk moet het gebruik van gefluorideerde of niet-gefluorideerde tandpasta's een beslissing blijven van consumenten in overleg met hun arts of tandarts
Kassa heeft de producenten van AloeDent, Australian Tea Tree, ecodenta en Parodontax, merken die te zien zijn in de reportage, om een schriftelijke reactie gevraagd, maar deze tot op heden niet mogen ontvangen. Urtekram reageerde wel, die reactie lees je hieronder.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Als commentaar op Jasper. De poetstechniek is niet goed, de borstel stilhouden. Bovendien zit in vrijwel alles suiker. Dus denk je gezond te eten, blijkt het erg tegen te vallen. Dus niet meer dan 7x per dag iets nuttigen en lekker water drinken 😄 Dat zal je gebit goed doen!
Een onderzoek van de Universiteit van Harvard concludeert echter dat blootstelling aan fluoride het IQ met zeven punten kan laten dalen. Er zijn ook eerdere onderzoeken die melden dat het leervermogen van ratten wordt aangetast door fluoride. Het lijkt dus een soort neurotoxische werking te hebben. Er zijn ook in vitro studies gedaan met een reageerbuisje, hieruit bleek dat fluoride de hippocampuscellen van het geheugen kan beschadigen. (1,2) https://www.hsph.harvard.edu/news/features/fluoride-childrens-health-grandjean-choi/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7760776 http://ehp.niehs.nih.gov/1104912/ http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300483X07002156
Kom uit een gezin van 10 4 meiden 6 jongens zelfde tandpasta,s gebruikt in kinderen jaren meiden allemaal problemen met gebit en gewrichten jongens niet . Ik heb herindeling dat het voorslaan de genen die je meekrijgt .Heb beide ouders niet anders er was geen armoede elke dag melk elke dag verse groente enz.
Ook hier blijkt weer de negatieve invloed van zogenaamde betweters op social media die fluor afkraken. Hoevel gaatjes had het kind? Het wordt al jaren aanbevolen om fluoride tandpaste te gebruiken! En waarop baseren de betweters de tegenstand?
Heb inmiddels geen tandarts meer, te duur, maar hij zei altijd dat poetsen met zout en 2x in de week met baking soda poetsen prima is.
In aanvulling op mijn eerdere bericht over giftigheid fluoride, hierbij nav comment op minn bericht, artikelen van PUBMED En dit zijn er maar 2 van de vele. Dus verder onderzoek naar effectiviteit EN giftigheid (op langere termijn) is noodzakelijk! https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17452559/ "...To date, no systematic reviews have found fluoride to be effective in preventing dental caries..." https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24719570/ "...The authors conclude that available evidence suggests that fluoride has a potential to cause major adverse human health problems, while having only a modest dental caries prevention effect."
Als de bronnen van Mies111 vergelijkbaar zijn met die waar ze uithaalt dat fluoride een (zwaar) metaal is dat weet ik genoeg. Wel even goed controleren wat je gaat plaatsen Mies. Want met dit soort onzin maak jij jezelf wel heel ongeloofwaardig.
Lullig hoor dat Hajeb en co op de persoon gaat spelen en vallen over een klein vertaal/leesfoutje. Het gaat erom dat floride even giftig is als zware metalen. "Recently, epidemiological studies have suggested that fluoride is a human developmental neurotoxicant that reduces measures of intelligence in children, placing it into the same category as toxic metals (lead, methylmercury, arsenic) and polychlorinated biphenyls. If true, this assessment would be highly relevant considering the widespread fluoridation of drinking water and the worldwide use of fluoride in oral hygiene products such as toothpaste." https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32382957/
Ik poets al ruim 59 jaar met fluorvrije paradontax. Evenals een ander lezer die eerder ook fluorvrij poetsen aanhaalde heb ik ook nog al mijn kiezen en tanden. Ook bij mij zijn vanwege ongelukkige omstandigheden verspreid over 10 jaar 3 originele kiezen vervangen door kronen. Net als mijn moeder die ook fluorvrij haar tanden geeft gepoetst, had zij nog al haar tanden tot op haar 92e behouden. En net zoals mijn moeder heb ook ik nooit gaatjes gehad. Wij hebben beiden dezelfde tandarts en hij vertelde ook dat dit ook met je genen te maken had naast een goede en regelmatige verzorging.
Door armoede werd er bij ons vroeger thuis geen tandpasta gebruikt maar alleen een tandenborstel. Ik trouwde een vrouw die 3 maal daags haar tanden poesten. Wij zijn nu 62 ( vrouw) en 66 ( man ) en mijn vrouw heeft een kunstgebit. Wat heel belangrijk is wat je mee krijgt in je genen van je ouders. Ik poets met een doperwt grote aan tandpasta en heb op een enkele kroon na al mijn tanden en kiezen nog. Die kronen heb ik te danken aan het feit dat ik mijn tanden en kiezen ook als gereedschap gebruikte en dan breekt er wel eens wat.
Dit stinkt wat mij betreft weer naar het zoveelste verdienmodel dat is opgehangen aan de o zo onzinnige en zwaar overtrokken vergroeningshipe waarvan de verkondigers net als die van de religies menen dat ze middels drammende indoctrinatie hun gelijk wel zullen krijgen.
Ik vraag mij af hoelang dit kindje met deze tandpasta zonder...heeft gepoetst..zal toch niet van een paar weken zonder....zijn ?
Het is al lang bekend dat fluoride een zwaar metaal (en afvalproduct industrie) is dat neurotoxisch is en de pijnappelklier verstopt. https://www.wanttoknow.nl/nieuws/the-lancet-fluor-is-neurologisch-gif/. Zeker voor kinderen. Het wordt grotendeels via slijmvlies opgenomen of doorgeslikt (zeker door kinderen). http://www.ahealthylife.nl/enkele-bedenkingen-bij-de-tandarts/ Fluor werkt o.a. neurodegeneratief; hierbij een van de vele artikelen daarover (punt 18): http://jessevandervelde.com/fluoride-nu-officieel-giftig-heeft-fluoride-bijwerkingen/ En is toxisch http://www.detoxplein.nl/fluoride-is-giftig-tandpasta-zonder-fluoride/ https://leefbewust.nu/fluoride-in-tandpasta-gif/ Beter is om van binnenuit de tanden te versterken middels mineralen, zoals Calcium en Magnesium of een Mineralencomplex. Doe liever onderzoek naar de gevolgen op lange(re) termijn. Ik poets al 10 jaar zonder fluoride en de tandarts is tevreden.
Als je bronnen noemt moet je ook kijken uit welke hoek de info uit deze bronnen komt. Is dat info gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek of uit bronnen van mensen die er hun eigen mening of filosofie op na houden? Persoonlijk zoek ik liever op wetenschappelijk onderzoek over fluor en laat ik de "spirituele detox' maar even voor wat het is. De genoemde bronnen moet je met een sceptische blik bekijken op betrouwbaarheid. Zelfs het fragmentje uit een onderzoek in The Lancet staat voor een uitgebreid artikel waarover heel veel kritiek is gekomen vanwege de onrealistische uitgangspunten van het onderzoek. Maar dat ene zinnetje gaat dan een eigen leven leiden en wordt kritiekloos overal herplaatst. Iedereen moet zelf weten wat voor tandpasta men wil gebruiken maar schiet alstjeblieft niet meteen in de stress vanwege uitingen op websites waar je hele grote vraagtekens bij moet plaatsen.
Beste .... fluor is een zg halogeen en dat is juist geen metaal maar staat onder dezelfde noemer als chloor, broom en jood. Natrium is wel een metaal maar heel licht en zit ook in keukenzout. Voor u iets oppert voortaan even het periodiek systeem der elementen raadplegen.
Wat een eenzijdig verhaal en slecht onderbouwd onderzoek. Als dit meisje iedere dag 3 keer snoepte, slecht speeksel door ziekte had of gewoon een slechte weerstand kan dit tandbederf aanjagen. Er zijn genoeg mensen die al 30 jaar zonder fluoride poetsen en een goed gebit hebben. Daar ben ik er één van. Onlangs is er onderzoek gedaan naar het effect van fluoride op de gezondheid en daarin is naar voren gekomen dat langdurig gebruik de pijnappelklier beschadigd. Als mensen met fluoride werken trekken ze een chemicaliën pak aan en wij smeren het onder onze tong waar het direct de bloedbanen in gaat. Al die mensen die bewuste keuzes maken zijn geen gekkies! Veel tandartsen ondergaan gesponsorde opleidingen. Hoe objectief is je kennis dan? Tandartsen werken in gecombineerde praktijken waar de tandpasta en electrische tandenborstels aan dean gebracht worden. Ik verwacht een iets beter gefundeerde artikelen bij kassa!
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!