Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

De ombudsman EU eist meer transparantie Eurogroep

15 mei 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Ombudsman Eurogroep
De Europese Ombudsman, Emily O'Reilly, begint een onderzoek naar de transparantie bij de Eurogroep. Deze groep, die maandelijks bijeenkomt, bestaat uit de ministers van Financiën van de eurolanden.
Ook wil ombudsman O'Reilly dat de invloedrijke werkgroep die de vergaderingen voorbereidt opener wordt. De voorzitten van de werkgroep (EWG) is Hans Vijlbrief, de Nederlandse oud-thesaurier-generaal van Financiën.

Publicatie vergadernota's

De Ierse O'Reilly schrijft in een brief aan Eurogroep voorzitter Mario Centeno dat voor een "hoge kwaliteit van het economische beleid in de euro te verzekeren" het van belang is het publiek en belangenorganisaties tijdig op de hoogte te stellen van wat er in Brussel wordt besproken. Daarom vraagt ze of vergadernota's van de EWG altijd gepubliceerd kunnen worden. De Ierse vraagt ook om inzicht in de aanvragen die zijn ingediend om documenten in te zien.
De ombudsman wijst er verder op dat onder Centeno's voorganger, Jeroen Dijsselbloem, de Eurogroep in 2016 begon met het publiceren van de agenda en tevens een samenvatting na afloop van elke bijeenkomst. Centeno hoort de ombudsman aan en zegt toe te bekijken hoe de Eurogroep transparanter kan worden. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's