Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Nutri-Score, wat is het en hoe moet je het lezen?

14-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4555 keer bekeken
  •  
Nutri-score

Steeds vaker zie je de Nutri-Score op producten in de Nederlandse supermarkt. Het logo is door de overheid gekozen als voedselkeuze in Nederland. Toch is de Nutri-Score niet hetzelfde als de ‘schijf van vijf’, dat in ons land de nationale voedingsrichtlijn is. Wat moet je allemaal weten over deze score?

De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo dat inzicht moet bieden in de gezondheid van een product. Zo kan een product een groene ‘A’ tot een rode ‘E’ scoren. Hiermee moet duidelijk zijn dat je een gezonde keuze maakt.

Overgewicht

Een op de twee Nederlanders heeft overgewicht. De overheid sloot daarom het Nationaal Preventieakkoord met meer dan 70 bedrijven. In dit akkoord staan afspraken om Nederland gezonder te maken. Eén daarvan is de keuze voor een voedselkeuzelogo.

Begonnen in Frankrijk

De Rijksoverheid maakte een keuze uit drie verschillende voedselkeuzelogo’s om aan te houden in Nederland. Dit waren het Franse Nutri-Score, het Scandinavische Keyhole en het Britse Traffic Light. Uit onafhankelijk onderzoek in 2019 bleek dat de Nutri-Score het best was voor Nederlanders om een gezonde keuze te maken.

De Nutri-Score is ontwikkeld in Frankrijk en bestaat daar al jaren. Aan de hand van onafhankelijk onderzoek is dit voedselkeuzelogo ontstaan. De Franse overheid is hier de eigenaar van.

Nutri-Score in Nederland

Vanaf 2022 mogen producenten de Nutri-Score op hun producten zetten. Supermarkten als Jumbo en Albert Heijn hebben deze producten al in de schappen liggen. Producenten zijn als ze de Nutri-Score op een product zetten, wel verplicht dit op al hun producten te doen. 

Ook is het de bedoeling dat Nutri-Score het enige voedselkeuze logo wordt. Daarom mogen er geen andere logo’s worden gebruikt voor gezonde voeding op een verpakking. Zo is het duidelijk voor de consument.

Goede of slechte keus

Het voedselkeuzelogo heeft verkeerslichtkleuren. Zo gaat het van donkergroen naar donkerrood. In de kleuren staan de letters A, van beste keus tot E, van slechtste keus. Het oordeel van de score is gebaseerd op de inhoud van het product.

Een product met deze inhoud krijgt pluspunten:

  • eiwit;
  • vezels; 
  • fruit;
  • groente;
  • peulvruchten; 
  • noten. 

Als een product deze inhoud heeft, krijgt het minpunten:

  • energiegehalte (kcal);
  • suikers; 
  • verzadigd vet;
  • zout.

‘Schijf van vijf’

Het Voedingscentrum uit kritiek op de Nutri-Score. De ‘schijf van vijf’ is namelijk de Nationale voedingsrichtlijn. In het Nationaal Preventieakkoord wordt daar ook naar verwezen. Hierin staat bijvoorbeeld wat je voorál moet eten om gezonder en duurzamer te leven. Dat zijn de voedingsmiddelen die volgende de richtlijnen van de Gezondheidsraad goed zijn voor je lichaam.

De Nutri-Score gaat alleen over de samenstelling van een product. Onderzoek van het Voedingscentrum en het RIVM laat zien dat de score niet aansluit bij de schijf van vijf.

Producten lastig te vergelijken

Sommige producten die in de schijf van vijf passen krijgen bij de Nutri-Score toch een laag cijfer. Olijfolie krijgt bijvoorbeeld een C en 20+ kaas een D. Een pizza (score B) zou dan ‘gezonder’ kunnen lijken met de Nutri-Score, stelt het Voedingscentrum.

Verschil Nutri-Score met schijf van vijf

Waar een product in zijn geheeld wordt beoordeeld bij de schijf van vijf, wordt een product bij de Nutri-Score beoordeeld op de losse voedingsmiddelen en ingrediënten. Ook beoordeelt de Nutri-Score een product op energie, dit doet de schijf van vijf niet.

De Nutri-Score kijkt dus niet naar het voedingsmiddel in zijn algemeen. Hierdoor worden groente een koekjes met dezelfde meetlat gemeten. Voedingsmiddelen uit bijna alle productgroepen kunnen hierdoor dus een goede score krijgen.

Onderzoek overheid

Uit het onderzoek van de overheid waaruit bleek dat de Nutri-Score de meeste geschikte keus is voor Nederland, bleek ook dat Nederlanders het verwarrend vinden dat de boodschap van het voedselkeuzelogo niet overeenkomt met de schijf van vijf.

De bewijzen uit het onderzoek dat mensen gezonder gaan leven door de Nutri-Score zijn zelfs erg zwak en niet eenduidig, aldus het Voedingscentrum.

Lezen van de Nutri-Score

Het is dus van belang te weten hoe je de Nutri-Score leest. Het logo zelf is ontwikkeld zodat je in een oogopslag kunt zien wat de voedselwaarde is van een product. Maar het is wel gebaseerd op de productcategorie. Je kunt dus niet twee verschillende soorten producten vergelijken met de Nutri-Score. Een light-frisdrank of zuiveldrank met toegevoegd suiker met een A is niet beter dan olijfolie met een C.

Bron: Rijksoverheid, Consumentenbond, Voedingscentrum

Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar de categorie ‘Voeding & Gezondheid’. Heb je zelf kennis over deze categorie? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

kaartendraak
kaartendraak14 mrt. 2022 - 12:21

Wat is het en hoe moet je het lezen............de grootste onzin die verzonnen is en waar niemand op let, want we kopen toch wat we lekker vinden en kijken vooral naar prijs.

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe14 mrt. 2022 - 13:23

Voor die mensen is de Nutri-Score niet bestemd. Maar mensen die wel letten op gezondheid en voeding, met minder suiker, zout en vet, is dit een stuk handiger en eenvoudiger dan een veel te klein etiket met veel te kleine lettertjes bestuderen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!