NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

De Nederlandsche Bank: huizenmarkt blijft oververhit

13 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
geld huis hypotheek (1127x634)
De Nederlandse woningmarkt blijft oververhit, ondanks de coronacrisis. Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) noemt die trend "opvallend."
Deskundigen van DNB dachten in juni nog dat aan een lichte prijsdaling de komende jaren niet te ontkomen zou zijn. In het tweede kwartaal was er een relatief sterke toename van de huizenprijzen. Of dit betekent dat de huizenprijzen komende jaren toch niet omlaag zullen gaan, kon DNB-president Knot dinsdag evenwel niet aangeven.
Volgens Knot is de schaarste in het huizenaanbod meer van invloed dan werd aangenomen. Mede door een tekort aan nieuwbouw staan er relatief weinig huizen te koop en huizenzoekers moeten vaak veel meer dan de vraagprijs neertellen om een huis te bemachtigen.

Lage hypotheekrente stimuleert vraag

De vraag naar woningen blijft op peil doordat de hypotheekrente laag blijft. Toch kan deze vraag in de toekomst nog gaan dalen, denkt DNB. Bijvoorbeeld als de werkloosheid verder toeneemt en het besteedbaar inkomen van huishoudens daalt. Anderzijds heeft het coronavirus volgens de centrale bank ook invloed op het aanbod, wanneer deze de bouwsector fysiek belemmert en het ontwikkelen van nieuwbouwprojecten lastiger wordt bij afnemend vertrouwen van woningkopers. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!