Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

De Maand van het Budget – taboe over financiën

15 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maand van het budget 930
Na het inzichtelijk maken van de inkomsten en uitgaven en tips te hebben gekregen voor verantwoord budgettair koken, is het tijd voor een ander belangrijk aspect van De Maand van het Budget: praten over financiën.
Taboe
Het blijkt voor veel mensen ‘not done’ om te praten over financiën. Vragen hoeveel iemand verdient lijkt vaak ongehoord en onbeleefd, praten over financiële problemen voelt te schaamtevol. En dat terwijl we dat juist wel moeten doen, willen we meer grip krijgen en houden op onze financiële huishouding zegt Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht.
Positieve benadering
Zo is Jungmann van mening dat het bespreken van problemen die je hebt met geld, ervoor kunnen zorgen dat deze problemen bij tijds worden opgelost. Daarbij is een positieve houding vanuit de omgeving essentieel. Door de persoon met een financieel probleem aan te moedigen het op te lossen in plaats van te be- of veroordelen zal hij of zij sneller geneigd zijn een oplossing te vinden.
Lekgeld
Ook hebben we het deze week over lekgeld. Gabriëlla Bettonville, woordvoerder van het Nibud, legt uit dat lekgeld geld is dat geruisloos verdwijnt aan kleine dingen waar je niet bij stil staat. Neem bijvoorbeeld een kopje koffie op het station. Op zichzelf een klein bedrag, maar als je iedere dag een kopje koffie haalt, gaat het hard. Door inzichtelijk te maken wat je uitgeeft, ook dit soort kleine bedragen, wordt snel duidelijk wat jouw ‘achilleshiel’ is met betrekking tot het uitgeven van geld. En als je weet waar je geld naar toe gaat, is het makkelijker in te zien waar je bijvoorbeeld op zou kunnen bezuinigen. Heb je echt iedere dag dat kopje koffie nodig?
Monnietalkz
En extra deze week: Kassa’s Monnietalkz. Kassa ging in gesprek met vier tieners van 12 over hun zakgeld. Hoeveel krijgen ze, waar geven ze het aan uit, en hoe zijn ze met hun ouders tot dit bedrag gekomen? Bekijk het eerste deel van de driedelige serie HIER .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

janna veen
janna veen16 apr 2017 - 13:34

Ik heb alles inzichtelijk, bezuinigd overal waar dat kan. De omgeving, de hele maatschappij zelfs,  zet me genoeg onder druk.
Stations zie ik niet, openbaar vervoer is te duur voor mij, kan mijn fiets niet eens laten repareren
Alleen al de gedachte die steeds verspreid wordt, dat mensen die problemen hebben, van alles fout doen, dat je deze mensen vanuit de omgeving meer onder druk moet zetten, en dat dan 'positief' noemen, de gedachte dat als iemand zich al eens 1 keer een kopje koffie gunt, dat dan wel elke dag zal doen. Wat een onzin. Dat stimuleert me niet, het helpt  me niet.......het vernedert me, vergroot mijn stress en onmacht, maakt me ziek en oud
Want, dat ik ondanks al het bezuinigen, maaltijden overslaan, nooit een uitje, geen verjaardagen vieren, het met afgedankte spullen doen enz. enz, elke maand problemen heb om rond te komen komt helemaal niet omdat ik teveel uitgeef, maar omdat ik te weinig heb, de lasten te hoog zijn en de toeslagen maar heel beperkt..