Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Maand van het Bewegen: sportieve initiatieven

18-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Maand van het bewegen
Miljoenen Nederlanders brengen een groot deel van de dag zittend door, zowel op het werk als thuis. Daarom heeft Kassa de maand februari uitgeroepen tot ‘De Maand van het Bewegen’.
Het team van O-bureau uit Utrecht is de uitdaging aangegaan voor Kassa en is – halverwege de maand – nog steeds fanatiek in beweging op kantoor. Online doen ook veel kijkers mee met het experiment om meer beweegmomentjes te creëren gedurende de (werk)dag.
Bewegen in de klas
Uit de Leefstijlmonitor 2015 blijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,7 uur per dag zittend doorbrengen, maar jongeren tussen de 12 en 20 jaar scoren het hoogst met gemiddeld 10,4 uur per dag.
De leerlingen van het Stanislascollege in Rijswijk halen dat bij lange na niet, want daar is enkele jaren geleden het beweeg-vmbo geïntroduceerd. Leerlingen uit het eerste en tweede jaar van het vmbo starten iedere dag met minimaal 60 minuten sport; van mountainbiken tot zwemmen tot zelfverdediging. Als het ‘puberbrein’ wakker is volgen de gewone lessen, om vervolgens halverwege de schooldag een bijzondere combinatie van bewegen en leren tegelijk te krijgen. Dus oefeningen maken terwijl je met een bal gooit, aan een touw trekt of voor een dartbord staat.
Directeur Fons van den Broek vertelt enthousiast: “Er wordt door zowel ouders als leerlingen heel enthousiast gereageerd. Ook door ouders van kinderen uit groep 7 of 8 die een keuze moeten maken voor een middelbare school. We krijgen meer aanmeldingen dan ooit voor onze school, dus het laat zien dat er vraag naar is.” 
Vitaalste bedrijf
Het bedrijf Bolidt in Hendrik-Ido-Ambacht, expert in kunststoftoepassingen, is in 2016 verkozen tot het ‘Vitaalste Bedrijf van Zuid-Holland’. Sinds de verbouwing van hun hoofdkantoor enkele jaren geleden is er een eigen brasserie met gezond eten en een heuse gym, die zeven dagen per week kosteloos gebruikt kan worden gebruikt door medewerkers en hun partners.
Marketingmanager Michel van der Spek is erg positief. “We zien het terug in het ziekteverzuim, dat is erg omlaaggegaan. En er ontstaan allerlei sportactiviteiten vanuit de collega’s zelf: een team dat meedoet aan de Amstel Gold Race, een clubje dat de Mont Ventoux gaat beklimmen, er trainen mensen voor de halve marathon of de alternatieve Elfstedentocht. En in de gym zijn voor en na werktijd altijd mensen te vinden. Mensen steken elkaar aan met hun enthousiasme.”
Bewegende Stad
Ook in Amsterdam zijn er mooie plannen om de stad in beweging te krijgen. Met de Beweeglogica, dat onderdeel uitmaakt van het project Bewegende Stad , kan de hoofdstad zo worden ingericht dat Amsterdammers meer gaan bewegen. En dat is ook het doel van wethouder Eric van der Burg.
Architecten en ‘stadsmakers’ worden namelijk uitgedaagd om bewegen op te nemen in een ontwerp of bij de herinrichting van o.a. buurten, parken, straten en pleinen. Bij nieuwbouwprojecten, maar ook in bestaande buurten.
Je kunt hierbij denken aan autoluwe buurten, bredere stoepen om op te spelen of meer open zwemwater, maar ook voorzieningen voor outdoor sporters, alternatieve fietsroutes en gebouwen waar trappen beter zichtbaar zijn.
Meedoen
Je kunt nog steeds meedoen met De Maand Van Het Bewegen. Kijk voor meer informatie in het dossier of op de speciale Facebookpagina van De Maand Van .
Je vindt hier de richtlijnen, een logboek en speciale BeweegBingo-kaarten met daarop verschillende uitdagingen. En iedere dag een nieuwe oefening om na te doen. Let’s go!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!