Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Maand van de Stress: ontstressen

07-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Maand van Stress nieuwsbrief
Tijdens 'De Maand van de Stress' heeft Kassa onder meer stilgestaan bij de oorsprong en de verschijnselen van dit fenomeen, we hebben gekeken naar stress op het werk en we hebben drie twintigers gevolgd die regelmatig met stress te maken hebben in hun dagelijks leven. Maar hoe kunnen we het onszelf nu allemaal net een beetje makkelijker maken en 'ontstressen'?
Het panel
Laura de Jong (23) is zo'n zestig uur per week kwijt aan haar functie in het studentenbestuur, maar lijkt toch alles onder controle te hebben. Robin Kelder (25) heeft een aantal stressvolle maanden achter de rug, maar is inmiddels in rustiger vaarwater terechtgekomen. Sanja Zijlstra (29) is een alleenstaande moeder en combineert dit met een hbo-opleiding en stage. Ze ervaart veel stress.
Tai chi
We nemen onze panelleden eerst mee naar Judith Drooge van Inner Touch Tai Chi. “Tai chi is een van oorsprong Chinese bewegingsleer, die is ontstaan vanuit de krijgskunst. Het is een martial arts. Maar tegenwoordig beoefenen veel mensen het voor een stukje ontspanning, mindfulness en bewegen”, aldus Drooge.
Wie aan ontstressen denkt, denkt wellicht meteen aan yoga of mindfulness. Maar ook tai chi kan een uitkomst bieden. “Tai chi brengt lichaam en geest bij elkaar. Het is een lichamelijke work-out, waardoor je gezond blijft. Maar de geest moet ook gezond blijven. Met de juiste mindset werkt tai chi door in het dagelijks bestaan.”
Of tai chi bij je past, weet je pas wanneer je het ervaart. De les bevalt Sanja heel erg en zij wil dit vaker gaan toepassen, maar bij Laura levert het juist meer stress op. “Ik ga liever ‘chill’ iets doen als ik wil ontstressen. Dit is voor mij niet chill.”
Paardencoach
Bij burn-outklachten kan paardentherapie of coaching een uitkomst bieden. Laura Östermann laat het panellid Robin ervaren met een aantal oefeningen. “Als je in contact komt met een paard, komt het hormoon oxytocine vrij. Dit is tegengif voor het stresshormoon, zodoende werkt contact met paarden ontspannend.”
Ze vervolgt: “En als je op het paard zit, ligt of rijdt, dan wordt de psoas (ook wel ‘de spier van de ziel’ genoemd, red.) ontspannen. Door de ontspanning van die spier komt er ook weer oxytocine vrij.”
Tips om te ontstressen
Prof. dr. Erik Scherder , hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft veel onderzoek gedaan naar stress en heeft drie simpele tips om te ontstressen:
1. Luister naar muziek met zo’n 60 beats per minuut. Het rustige tempo werkt ontspannend, omdat de hartfrequentie (hartslag) gaat synchroniseren met de muziek. Klik hier voor een Spotify-lijst met ontspannende muziek.
2. Beweeg voldoende. Je lichaam maakt endorfine aan tijdens het bewegen. Loop een half uurtje per dag of pak de trap in plaats van de lift. Hierdoor ontstaat er weer ruimte in je hoofd voor nieuwe gedachten en ideeën.
3. Focus je op één ding per keer. Multitasken kan stressverhogend werken en je uiteindelijk zelfs meer tijd kosten.
Ook Witte Hoogendijk , hoofd van de afdeling psychiatrie van het Eramus MC heeft nog drie afsluitende tips om je stress onder controle te krijgen. Deze zijn hier te bekijken.
Doorgaan!
De Maand van de Stress is voorbij, maar je kunt alle artikelen, tips en overige video’s nog eens rustig bekijken in ons dossier .
Ook is er nog de mogelijkheid om je aan te melden voor het stressonderzoek van het Erasmus MC. Deelnemers krijgen een app met handige tips en tricks. Je kunt je hier aanmelden voor het onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!