Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Maand van de Stress: hoe stressbestendig is ons panel?

17-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Maand van Stress nieuwsbrief
Begin maart zijn we gestart met 'De Maand van de Stress'. Want of het nu een hectische baan, een gezin dat thuis al je aandacht vraagt of een druk sociaal leven is (of een combinatie daarvan), iedereen heeft bij tijd en wijle last van stress. 
Oorzaken stress
Uit de enquête die Kassa heeft gehouden in het kader van De Maand van de Stress, blijkt dat maar liefst 38% van de 1750 geënquêteerden zelfs veel stress ervaart. Deze stress wordt voornamelijk veroorzaakt door werk (35%) of geldzorgen (25%), maar met 40% is ‘familie en vrienden’ de meest aangevinkte antwoordmogelijkheid.
Panel
Laura de Jong (23) is zo'n zestig uur per week kwijt aan haar functie in het studentenbestuur, maar lijkt toch alles onder controle te hebben. Robin Kelder (25) heeft een aantal stressvolle maanden achter de rug, maar is inmiddels in rustiger vaarwater terechtgekomen. Sanja Zijlstra (29) is een alleenstaande moeder en combineert dit met een hbo-opleiding en stage. Ze ervaart veel stress.
Kassa volgt dit drietal deze maand en bekijkt hoe stressbestendig ze zijn, maar ook hoe ze meer kunnen ontspannen op het moment dat ze stress ervaren.
Daarnaast doen ze mee met een groot wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC, waarbij ze een app krijgen die ze helpt bij het onderdrukken van stress. Ook enkele honderden Kassa-kijkers hebben zich reeds opgegeven. Wil jij je ook aanmelden voor het onderzoek? Dat kan dan hier!
Trier Social Stress Test
Deze week ondergaan onze panelleden eerst individueel de zogeheten Trier Social Stress Test. We vertellen ze dat ze een sollicitatiegesprek hebben voor een vacature bij BNNVARA en dat ze vijf minuten hebben om zich voor te bereiden. Vlak voor het gesprek nemen we de aantekeningen in. Daarna blijkt dat er een vijf minuten durende monoloog wordt verwacht van onze ‘sollicitanten’. De jury, die wordt voorgezeten door Kassa-presentatrice Brecht van Hulten, toont geen emotie en geeft geen commentaar. De tweede taak is het terugtellen vanaf 1022, in stappen van 13. Bij een fout moet opnieuw worden gestart met de opdracht.
Laura, Robin en Sanja slaan zich er moedig doorheen, maar sport- en prestatiepsycholoog Martin Pet van Lifeguard constateert dat bij alle drie de hartslag aanzienlijk omhoog gaat. Sanja geeft haar grens aan en stopt halverwege de tweede opdracht, terwijl Robin de laatste minuut van zijn ‘sollicitatie’ een doodse stilte laat vallen. Laura houdt het hoofd koel en weet het verst te komen met de rekenopdracht.
Groepsopdracht
Het tweede experiment is het in kraken van een kluis binnen twintig minuten. Het drietal werkt goed samen en weet – ondanks de tijdsdruk en diverse prikkels van buitenaf – een minuut voor het einde de laatste opdracht te voltooien.
Na afloop geven Laura, Robin en Sanja aan geen stress te hebben ervaren. Dit is echter niet het geval, stelt Martin Pet. “Wat ik op de monitor zie ik dat bij jullie alle drie de hartslag is verhoogd. We noemen dat een arousal. Er zit spanning in het lichaam en dat is erg functioneel. Het zorgt ervoor dat je kan concentreren op datgene wat van belang is. Bij bijna iedereen is er twintig minuten sprake van een stressniveau.”
Martin begrijpt wel dat het panel dit zelf niet als stress ziet. “We zien stress altijd als iets negatiefs. Maar we hebben stress keihard nodig om te overleven. Als je dit twintig minuten doet en dan weer even rust neemt, dan kunnen wij dat prima aan.”
Kassa-kijker is ‘koele kikker’
Ook het merendeel van de kijkers van Kassa lijkt het hoofd koel te houden in stressvolle situaties. Al ruim 5.000 mensen hebben de ‘stresskiptest’ van Kassa ingevuld. Op het moment van schrijven blijken ruim zes op de tien kijkers een ‘koele kikker’ te zijn. Deze mensen kunnen stressvolle situaties goed hanteren, maar ervaren wel spanning onder bepaalde omstandigheden. Daarbij geldt voor hen de regel: keep it cool!
Ruim 22% is een ‘ijskonijn’ en lijkt uitstekend bestand tegen druk, terwijl bij 15% de uitslag ‘stresskip’ uit de test komt.
Meedoen?
Natuurlijk kun jij zelf ook meedoen met De Maand van de Stress. Kijk voor meer informatie in het dossier of meld je aan op de speciale Facebook-pagina van De Maand Van.
Op onze website en de Facebook-pagina vind je bijna iedere dag tips van experts, reviews en aanvullende artikelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!