Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

De Maand van de Stress: de aftrap!

3 mrt 2018
  •  
leestijd 3 minuten
Maand van Stress nieuwsbrief
Een hectische baan, een gezin dat thuis al je aandacht vraagt en ook nog eens een druk sociaal leven. Niet gek dat je je dan regelmatig gestrest voelt. Maar ook problemen in de familie of geldzorgen kunnen natuurlijk een hoop stress opleveren. Hoogste tijd om daar meer over te leren én in actie te komen tijdens Kassa’s ‘De Maand van de Stress’!
Wat is stress?
Witte Hoogendijk , hoofd van de afdeling Psychiatrie aan het Erasmus MC en tevens medeauteur van het boek ‘Van big bang tot burn-out’, zegt dat je drie aspecten moet onderscheiden bij stress. “Een is het stressgevoel, dat is het gevoel als de omgeving iets van je vraagt waar je alleen aan kunt voldoen door in actie te komen. Twee is de omgeving met zijn eisen, hoe ga je daarmee om? En drie is: wat gebeurt er met je lichaam als je daar niet aan voldoet?” Het is belangrijk om deze drie aspecten goed te begrijpen, zodat je stress te lijf kunt gaan."
Het verbaast Hoogendijk niet dat jaarlijks ongeveer een miljoen mensen met een depressie te maken hebben en zelfs een op de zeven werknemers kampt met een burn-out. “Ons stresssysteem is een verouderd systeem en kan al die stressoren – gebeurtenissen die stress veroorzaken – helemaal niet aan.” Meer uitleg hierover geeft hij in deze video met tips over hoe je met stress om moet gaan .
Panel
Op de oproep om je aan te melden voor De Maand van de Stress, reageren opvallend veel jongeren. Drie van deze twintigers zullen we volgen deze maand.
Robin Kelder (25) heeft de afgelopen maanden veel stress ervaren. Vlak nadat hij een huis kocht in de plaats waar hij werkte, hoorde hij dat hij geen nieuw contract zou krijgen. In diezelfde periode werd zijn vader ziek. Hij heeft onder meer een cursus rationeel denken en een les mindfullness gevolgd om zijn stress te onderdrukken, maar ook sporten is een uitlaatklep voor hem.
Laura de Jong (23) heeft een fulltime functie in een studentenbestuur, waar ze zo’n zestig uur per week aan kwijt is. Ze denkt alles goed onder controle te hebben, maar ziet om zich heen wel veel andere studenten die – net als zij – moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen en daardoor last hebben van burn-out verschijnselen.
Tot slot volgen we Sanja Zijlstra (29), een alleenstaande moeder van een 4-jarige zoon. Naast het moederschap doet ze een deeltijd HBO-studie, loopt ze stage en volgt ze rijlessen. Vooral in de tentamenperiode ervaart Sanja veel stress en zit ze dicht tegen een burn-out aan.
Wetenschappelijk onderzoek
Robin, Laura en Sanja doen mee aan een groot wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC. Voor dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een applicatie die ondersteuning biedt in het leren omgaan met stress. Ook jij kunt meedoen met dit onderzoek. Aanmelden kan hier .
Als je eerst even snel wilt checken of je een stresskip of een ijskonijn bent, doe dan eerst onze test .
Meedoen?
Natuurlijk kun jij zelf ook meedoen met De Maand van de Stress. Kijk voor meer informatie in het dossier of meld je aan op de speciale Facebook-pagina van De Maand Van .
Op onze website en de Facebook-pagina vind je bijna iedere dag tips van experts, reviews en aanvullende artikelen!

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!