Kassa
theme-icon
Lijf

De long-covid ramp: veel mensen kampen met blijvende klachten

04-02-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
16093 keer bekeken
  •  

Op dit moment zitten zo’n 26.000 mensen thuis omdat ze worstelen met ernstige klachten na een coronabesmetting. Veel mensen met langdurige covid, ook bekend als long-covid, werkten in de zorg en het onderwijs. Wie betaalt de rekening?

Drie jaar geleden barstte ook in Nederland de coronapandemie los en raakten uiteindelijk 8.58 miljoen Nederlanders besmet waarvan er 22.900 stierven. De meeste mensen knapten weer op, maar een grote groep van 300.000 mensen bleef heel lang klachten houden. Van die groep zijn rond de 26.000 mensen nog steeds niet in staat om normaal te functioneren. Zij lijden blijvend aan benauwdheid, spierpijn, verlies van smaak en geur en misschien wel het ergste, een chronische vermoeidheid waardoor ze niet meer in staat zijn om normaal te functioneren. Deze ziekte noemen we post-covid of long-covid. Long heeft niets met longen te maken, maar is het Engelse woord voor lang. 

Zorgpersoneel en onderwijzers zwaar getroffen

De grootste groep ernstig zieken betrof zorgmedewerkers, zo’n 6.750 mensen, en onderwijzend personeel, rond de 2.650 mensen. Dat waren nou net die mensen die tijdens de coronagolven moesten werken en direct in aanraking kwamen met covidpatiënten of kinderen die covid hadden, zonder dat ze goed tegen het virus beschermd waren – want vooral tijdens de eerste coronagolf hadden we in Nederland een schrijnend tekort aan goede beschermingsmiddelen. Deze groep bestaat voor het grootste gedeelte uit jonge mensen die misschien wel de rest van hun leven ziek blijven. Tenzij er een remedie wordt gevonden die helpt – maar die is er nog niet.

C-Support

Al op 1 oktober 2020 werd C-Support opgericht om deze post-covid patiënten te ondersteunen. Zo’n 150 artsen, arbeidsdeskundigen, juristen en financieel adviseurs proberen de patiënten met informatie te helpen, maar ook met daadwerkelijke zorg. En zij zetten alles op alles om erachter komen wat die post-covid nou is en hoe patiënten te genezen zijn. Dat is heel lastig. Allereerst wordt er opvallend weinig onderzoek gedaan. Daardoor weten we te weinig en weten niet eens waarom sommige mensen post-covid krijgen en andere niet.

Goed herstellen is van belang

Wel weten we inmiddels dat je van covid goed moet herstellen en niet te snel aan het werk moet gaan. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de keiharde aanval die covid is op longen en andere vitale organen. Dat kost energie die je niet te vroeg moet richten op werk.  

Zorgen over gebrek aan onderzoek

Dr. Lous Rijssenbeek-Nouwens is een van de medewerkers van C-Support en maakt zich ernstig zorgen over het gebrek aan goed onderzoek, want de tijd dringt. Dat heeft de Q-koorts ons geleerd, een ziekte die door een bacterie wordt veroorzaakt die schapen, koeien of geiten voorkomt. Meer dan honderdduizend mensen kregen Q-koorts. En een grote groep kreeg te maken met langdurige klachten die erg lijken op die van post-corona met chronische vermoeidheid als rode draad. Jarenlang deed de overheid nauwelijks iets, erkende het leed niet en vaccins werden in Nederland niet toegelaten. Als gevolg van de Q-koorts zijn 95 mensen gestorven. Zoiets mag niet meer gebeuren, vindt C-support.  

Ombudsman vraagt om perspectief

Ze wordt in die mening gesteund door de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Hij schreef in een brief aan de minister dat het de hoogste tijd is voor een brede lange termijn aanpak met toekomstperspectief die de burger vertrouwen geeft.  

Post-covid is het gevolg van het coronavirus en daar bestaat nog geen medicatie tegen. In de USA vindt momenteel onderzoek plaats naar de werkzaamheid van Paxlovid, een antiviraal coronamedicijn dat mogelijk ook werkt tegen long-covid. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar het duurt nog zeker een jaar alvorens we definitieve resultaten krijgen.  

Persoonlijke tragedie

Ondertussen zitten er dus tienduizenden mensen thuis met post-covid en zitten in de ziektewet of al in de WIA. Dat is voor hen een persoonlijke tragedie maar ook voor de rest van de maatschappij. Deze mensen werkten op vitale plekken in de samenleving, in de zorg, het onderwijs of bij andere beroepen zoals de politie waar men wel moest werken ook al was het risico op besmetting met corona groot. Vakbonden zoals de AOB, voor mensen in het onderwijs, begonnen op de trom te roeren. 

Tegemoetkoming voor patiënten

Op 28 september 2022 besloot de minister van Langdurige Zorg Conny Helder om een tegemoetkoming te verstrekken van 15.000 euro aan de zorgmedewerkers die post-covid hebben als gevolg van de eerste coronagolf van maart-juni 2020. Ze erkende daarmee dat de overheid moreel aansprakelijk was, want de overheid was te laat met het regelen van voldoende beschermingsmiddelen. Onderwijspersoneel en andere getroffenen werden door haar niet genoemd. Die vielen niet onder haar verantwoordelijkheid. 

Nog geen cent uitgekeerd

Maar tot de dag van vandaag is er nog geen cent uitgekeerd. De minister vroeg eerst advies aan de Raad van State, die pas op 5 december 2022 met haar oordeel kwam en vond dat de overheid een ‘dringende morele verplichting’ had om een financiële regeling te treffen. Daarna probeerde de minister de vakbeweging en werkgevers te betrekken maar dat mislukte gelijk al want de vakbonden wilden niet meepraten. Zij vertegenwoordigen immers de slachtoffers en zijn zelf nergens verantwoordelijk voor. De werkgevers gingen het gesprek wel aan maar hielden daar na anderhalve maand mee op. Daarop besloot de minister op 1 februari 2023 zelf een financiële regeling te treffen. Om hoeveel geld het zou gaan, vertelde ze niet. En ook niet wanneer de regeling in werking zou duren. En zo blijft het vooralsnog bij goede voornemens. 

Kort geding

De vakbonden waren het helemaal zat en besloten hun al eerder aangekondigde kort geding voort te zetten. Dat vindt op 17 februari 2023. Ondertussen heeft de Eerste Kamer zich er ook tegenaan bemoeid en in een motie geëist dat de minister 150 miljoen op tafel moet leggen voor zorgpersoneel. 

Zo wordt er veel overlegd, maar is er nog weinig duidelijk. Waarom alleen ondersteuning voor zorgmedewerkers? En waarom alleen die uit de eerste coronagolf?  

Kassa haalt verhaal bij de ministers

Kassa toog naar Den Haag en vroeg dit aan minister Conny Helder van Langdurige Zorg. Zij bleef bij haar besluit om het tot de eerste coronagolf te beperken; toen faalde de overheid in het regelen van afdoende beschermingsmiddelen. En personeel uit het onderwijs was de verantwoordelijkheid van haar collega Dennis Wiersma.

Minister Wiersma erkent dat onderwijzers, maar ook politiemensen en anderen die werkzaam waren in cruciale sectoren, een hoger risico hebben gelopen vanwege de bijzondere omstandigheid in de eerste coronagolf. Maar meer dan deze erkenning kan Wiersma niet bieden, want er moest eerst nog overleg komen met werkgevers en werknemers.

Anders gezegd, het gaat nog wel even duren. Wordt vervolgd.

Bekijk het verhaal van Melissa. Zij heeft long-covid en kan niet meer voor zichzelf zorgen:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

ZiekvanCovid2021
ZiekvanCovid20219 feb. 2023 - 20:51

In april 2021 covid opgelopen op werk. Werkzaam bij een gemeente op het callcenter. Omdat zij geen optie hadden voor thuiswerken en dat ook niet op tijd geregeld hebben op werk covid opgelopen. En ja dat weet ik zeker want als astmapatiënt kwam ik uit angst voor dit virus helemaal nergens. En vanwege mijn leeftijd kwam ik pas in mei 2021 in aanmerking voor vaccinatie. Bijna overleden op de ic. Nu longcovidpatiënt. Een gemeente moest wel bereikbaar blijven voor de burger, cruciaal beroep. Vorig jaar toch geprobeerd te werken. Nu al weer een half jaar volledig ziek thuis. Ook mijn leven staat volledig op zijn kop. En voor mij komt er geen compensatie van de overheid. Onderzoek naar longcovid is er veeeeeel te weinig. Ik werkte dan wel niet in de zorg, maar ook ik voel me door de overheid enorm in de steek gelaten. Ik ben de hoofdkostwinnaar in huis en als je kijkt wat ik er straks van ga overhouden...dat is om te huilen. Ik vind dat gewoon alle longcovidpatiënten door de overheid geholpen moeten worden.

psanders
psanders9 feb. 2023 - 18:40

Hallo, mijn dochter is ook geveld door post-Covid. Eén aspect is naar mijn mening nog helemaal niet belicht. Haar werkgever heeft een bedrijfsarts ingeschakeld en die liet haar beoordelen door Ergatis, Medisch Expertise Centrum op het gebied van Arbeid en Gezondheid. Daar moest ze een hele serie onderzoeken ondergaan. Ondanks dat er al veel onderzocht was door o.a. een internist en er al veel rapportage was, moesten alle erg belastende onderzoeken opnieuw. Als ze aangaf tijdens zo'n onderzoek dat het niet meer ging, en ze ook moeilijker ging antwoorden etc., werd er doorgegaan. Deze martelgang heeft duidelijk tot achteruitgang geleid. Melding hiervan bij haar werkgever en de bedrijfsarts hadden geen effect. Zelfs niet toen er rapportage van de Nederlanse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde kwam om post-Covid patiënten niet te overbelasten. Uiteindelijk is het laatste onderzoek geschrapt. Nu zegt die bedrijfsarts dat ze zelf beter had moeten aangeven dat ze over haar grenzen gingen. Maar zelfs haar partner kreeg geen voet aan de grond. Er werd aangegeven dat Ergatis zelf de grenzen van haar kunnen wilde bepalen. Het is onmenselijk dat dit gebeurde door ook over die grenzen heen te gaan. Ergatis heeft de opdracht van de bedrijfsarts uitgevoerd, ze wijzen nu naar elkaar en mijn dochter zit met de gevolgen. Straks begint het verhaal opnieuw bij de WIA-keuring door het UWV. Kan hier niet een keer aandacht aan besteed worden?

angeline-pot
angeline-pot6 feb. 2023 - 12:04

Goede middag, ik heb een vraag. Ik ben al 15 jaar zzp'er. Vorig jaar januari ben ik geopereerd aan mijn heup. Dat is goed gegaan. Alleen ik ben in het ziekenhuis besmet geraakt met Corona. Dat kan ik aantonen, want voor de operatie was de test negatief, anders zou ik niet geopereerd zijn geweest. In maart 2022 ben ik weer aan het werk gegaan. Maar ik heb nog maar de helft aan energie, vanwege Long-Covid. Hierdoor zijn mijn inkomsten behoorlijk verminderd en de kwaliteit van mijn leven is, ondanks de reumaklachten die ik al 30 jaar heb, verminderd . Mijn vraag is of ik ergens de financiële "schade" kan verhalen. Een vriendelijke groet, Angeline Pot

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe7 feb. 2023 - 9:21

Wat vreselijk om daar zo lang en heftig last van te hebben. Hier is een website over medische fouten en schadevergoeding https://www.rechtspraak.nl/Onderwerpen/Medische-fout Het punt is uiteraard of het ziekenhuis een fout gemaakt heeft, iets te verwijten valt en of dat te bewijzen is. U kunt altijd even een van de genoemde instanties bellen om te vragen waar de (on-)mogelijkheden zitten. Sterkte en succes.

Grg
Grg6 feb. 2023 - 10:11

Veel beloven en weinig geven-doet een gek in vreugde leven.

Jannie Bos
Jannie Bos6 feb. 2023 - 9:22

Wao geshopt en ontslag op mijn werk 2018 februari tijdelijk baan gehad 2022 februari geen herkeuring WAO dus100% weer afgekeurd.4000€ lening ING bank, bewindvoering mentorschap 36 mnd gevangenis straf 1350€ credit wordt niet overgemaakt.bewindvoering+mentorschap kosten 1500€ per jaar. Vandaag nog 500€ schuld in 36 mnd kosten deze vieze heren van iedereen die daar ondervalt 4500€ . ontoerekeningsvatbaar, WAO rechtbank Rotterdam en en mentorschap b.v Saillant Alkmaar.ik wil alleen goedkeuring WAO en opleiding.morgen zit ik levenslang aan hem vast hoeveel winst hebben ze dan ? Corrupt Nederland? Gaan we niet dood aan carona gaan we dood aan de voedselbank omdat jullie aan ons je salaris binnen krijgen ( massa moord lijkt dit)

Essie Jean
Essie Jean5 feb. 2023 - 17:21

Ook ik voel me vergeten. Ook de kinderopvang moest open blijven. Mondkapjes dragen was niet de bedoeling vanuit pedagogisch perspectief. Veel handen wassen en ontsmetten was het devies. Kinderen met snotneuzen mochten ‘gewoon’ naar de kinderopvang. Ik kwam zelf nergens en hield me aan alle maatregelen, zowel privé als op het werk. Mede door mijn voorbeeldfunctie als vestigingsmanager. Helaas ben ik toch op het werk besmet geraakt en ik kreeg Corona. Dit was in april 2021. Ik heb nog geprobeerd te werken maar het ging steeds slechter. Ook ik werd niet meer beter. Inmiddels weet ik dat ik in de WIA kom zometeen. Ik heb net mijn beoordeling gehad. Wij stonden ook klaar voor iedereen die de nodige opvang nodig had en ook in deze groep zijn mensen met Long Covid. Ik raakte mijn baan en een groot deel van mijn inkomen kwijt en kreeg te maken met verlies op vele gebieden. Welk perspectief is er voor deze groep die net als de mensen in zorg en onderwijs ook doorgewerkt hebben zonder genoeg bescherming en informatie. Ik vind dat ook daar de overheid veel heeft laten liggen. En nu hoor je ze ook niet… ik hoop dat de vakbonden ook voor deze groep op de bres gaan staat en we niet vergeten worden. Dat hoop ik trouwens voor alle Long Covid patiënten… biedt ons erkenning door wellicht een vergoeding, biedt ons perspectief door meer onderzoek te doen en tegemoetkoming voor mogelijke behandelingen. Hoor ons, zie ons, help ons, vergeet ons NIET! Alsjeblieft!

wvanrappard
wvanrappard5 feb. 2023 - 8:28

1dag na de tweede phizer vacinatie 23 mei 2021 tot op vandaag last van zeer veel pijn in linkerbil en kuit

geem02
geem025 feb. 2023 - 7:21

Artsen die of grid medicijnen voorschreven die echt werkten werden/worden beboet door de gezaghebbende organen waardoor vele ja zeer vele onnodige klachten blijven houden tengevolge van longcovid. Ik vind dat KASSA daar in gebreke is gebleven en geen stappen heeft ondernomen om daar iets tegen te doen. Dat is voor mij erg teleurstellend. Het zalvoor kassa niet moeilijk zijn deze artsen op te sporen.

3 Reacties
Janitavfh
Janitavfh5 feb. 2023 - 9:45

Zou heel graag weten wat helpt, zit al een jaar in de ziektewet en heb niets voorgeschreven gekregen, wel zelf op advies van medepatienten het een en ander geprobeerd. Helaas blijf ik snel moe/hoofdpijn dus mail me maar zv64@hotmail.com

hidkees
hidkees5 feb. 2023 - 10:00

wat is of grid? Je zult wel het veel besproken hydroxychloroquine bedoelen. Dit werkt niet en heeft gevaarlijke bijwerkingen, zelfs een verhoogd sterfterisico, zie Wikipedia.

JannyBoe
JannyBoe5 feb. 2023 - 11:20

Of [=off] grid medicijnen? Ik kom de term nergens tegen. Maar het zal iets zijn in de richting van middelen die losstaan van de reguliere middelen? Of middelen echt werken ontdek je na wetenschappelijk onderzoek. Anders is de kans erg groot dat je in niet te verifiëren scenario's terechtkomt uit dubieuze bronnen.

Sluco
Sluco5 feb. 2023 - 6:14

Ik heb veel bewondering voor de long-covid patïenten die meewerken aan dit soort nuttige reportages, aangezien deze inspanning waarschijnlijk nog dagen na de opnames het leven moeilijker maakt voor ze. Heel goed dat ze hun verhaal willen delen met de wereld en bedankt voor de inzet!

mallejon
mallejon4 feb. 2023 - 21:35

Ik heb eind 2021 covid gekregen ( ik heb geen essentieel beroep) en in het ziekenhuis gelegen. Daarna blerk ik long covid te hebben en kon een traject opstarten bij de Fysiotherapeut, logopedie en Ergotherapie. Helaas werd naar bijna twee maanden behandeltraject mijn man ernstig ziek en kon ik de intensieve behandeling niet volhouden. Tegen de tijd dat hij weer wat beter was waren de zes maanden waarbij hectische op behandeling had om. Ik moet het dus verder zelf oplossen. Ik ben nog steeds gauw mie en heb vooral last van cognitieve storing. Omdat ik met pensioen ben kan ik me ermee redden. Maar ik vind het nog steeds belachelijk dat ik geen behandeling meer kreeg.