De Krom bekijkt pensioen zzp'ers in bijstand
16-12-2010
• leestijd 2 minuten
Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) bekijkt problemen van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) met hun pensioen als ze een beroep doen op de bijstand. De Krom heeft dat woensdag toegezegd aan SP-politica Sadet Karabulut in een debat met de Tweede Kamer over de bijstand.
Volgens het SP-Kamerlid is het oneerlijk dat de zelfstandige ondernemers bij een beroep op de bijstand vaak gedwongen worden om hun pensioenpotje eerst ,,op te eten'' voordat ze een uitkering krijgen. ,,Dat betekent dat ze straks een arme oude dag hebben'', stelde ze. Terwijl mensen die in loondienst bij een pensioenfonds voor hun oude dag hebben gespaard, dat niet eerst hoeven aan te spreken voordat ze bijstand krijgen.
Bij de Kamerbehandeling van de begroting Sociale Zaken vorige week had Kamerlid Eddy van Hijum van regeringspartij CDA ook al hierover aan de bel getrokken. Van Hijum vroeg zich af of zzp'ers die voor hun pensioen gespaard hebben en met hun bedrijf in de problemen komen, ontzien kunnen worden door de vermogenstoets in de bijstand aan te passen.
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zei toen dat de pensioenproblemen van zelfstandigen worden meegenomen in de kabinetsreactie op het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over het toenemend aantal zzp'ers en de gevolgen daarvan op de arbeidsmarkt. CDA'er Pieter Omtzigt was woensdag blij dat De Krom toezegde nog specifiek naar de pensioenproblemen van zzp'ers in de bijstand te kijken. De fractiegenoot van Van Hijum hoopt dat hierdoor sneller een oplossing gevonden kan worden.
Wel waarschuwde Omtzigt met D66-collega Fatma Koser Kaya ervoor dat het gaat om een ingewikkelde kwestie. Zelfstandige ondernemers bouwen weliswaar minder sociale zekerheid op, maar daar staat tegenover dat ze weer andere belastingvoordelen krijgen dan werknemers. ,,We moeten ook oppassen dat we van zzp'ers geen verkapte werknemers maken'', aldus Koser Kaya.
Het CDA-Kamerlid stelde bovendien dat bij het eventueel aanpassen van de vermogenstoets in de bijstand zorgvuldig bekeken moet worden welke vormen van pensioensparen daarvan uitgezonderd worden. Volgens hem moet voorkomen worden dat een zelfstandig ondernemer ,,geld kan wegzetten door vlak voor het faillissement van zijn bedrijf 15.000 euro te storten in zijn koopsompolis''. ANP