Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
De Kassa pindakaastest
11-02-2006
•
leestijd 2 minuten
•
1940 keer bekeken
•
Welke pindakaas is het lekkerste? Kassa deed een test!
Pindakaas wordt gemaakt van zeer fijn gemalen pinda's. Pindakaas komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, waar het ontwikkeld werd door Dr. John Harvey Kellogg in 1893, ten tijde van een overschot in de productie van pinda's.
Pindakaas is een populair broodbeleg in de Verenigde Staten, Canada en Nederland en in mindere mate in Suriname (vooral een scherpere variant), Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Na de Amerikanen zijn Nederlanders de grootste pindakaasfans.
Maar welke is nou eigenlijk de lekkerste? Voor Kassa proefden pindakaasexperts tien merken die in de Nederlandse supermarkten te krijgen zijn.
Het Kassa panel bestond uit:
- Joop Sierat
maakt al 20 jaar zijn eigen pindakaas in zijn notenhoek Alaaddin’s Notenhoek in Amsterdam.
- Elly Kaldenberg
is voedingsdeskundige bij Sanavis en werkzaam in de wereld van de diëtetiek.
- Suzanne The
is hoofdredactrice van de redactie van het kookblad Tip culinair.
- Kareljan de Jong is een groot pindakaasliefhebber. Toen zijn favoriete merk uit de schappen van zijn supermarkt verdween kwam hij in actie en zorgde er eigenhandig voor dat hij 'zijn pindakaas' weer in zijn winkelmandje kon laden.
- Dennis Moolenbeek is als chefkok werkzaam bij een kookschool in Amsterdam.
Waarom heet pindakaas pindakaas?
Wij zijn het enige land in de wereld waar pindakaas 'kaas' genoemd wordt. Calvé geeft als verklaring dat de naam 'boter' in Nederland beschermd is. 'Bij de introductie van pindakaas op de Nederlandse markt moest er dus een andere naam bedacht worden. Omdat leverkaas ook geen kaas is, besloot men tot pindakaas'. (Hans Hoekstra, Parool, 12/9/98) Snapt u het nog?
Opvallende zaken
Suzanne The is geswitcht van AH pindakaas naar biologische pindakaas. Ondanks dat kregen de biologische pindakazen de laagste cijfers van haar. Sterker nog zij noemde de Biorganic pindakaas flauw, geurloos en droog.
De favoriete pindakaas van Kareljan de Jong is PCD pindakaas maar tijdens de test gaf hij aan PCD het cijfer 5!
En Normaal gesproken eet Dennis Moolenbeek eet niets anders dan Calve pindakaas. Maar tijdens de test vond hij de smaak heel erg zoetig.
Welke pindakaas vond het testpanel dan wel het lekkerst? Onderstaand ziet u de uitslag.