'De kachel opstoken met restwarmte zwembad'
10-06-2009
• leestijd 1 minuten
Zwembaden geven warmte af waarmee huizen kunnen worden opgewarmd. De koelingen van supermarkten stoten eveneens restwarmte af waarmee in kantoren de kachel kan worden opgestookt. De TU Delft concludeert na onderzoek dat bestaande buurten energieneutraal kunnen worden.
De universiteit kwam tot deze conclusie na onderzoek in Rotterdam-Zuid. In opdracht van de gemeente namen onderzoekers de omgeving rond het Zuidplein onder de loep. Rotterdam is zo enthousiast over de resultaten dat drie verschillende plekken CO2- en energieneutraal zullen worden.
Ook minister Jacqueline Cramer (milieu) reageerde verheugd. Zij wil het onderzoek onder gemeentes verspreiden zodat zij er eveneens baat bij kunnen hebben.
Bij de projecten stadshavens, omgeving stadskantoor en bij het nieuwe centraal station worden verschillende gebouwen aan elkaar gekoppeld. De bedoeling is dat daar niet meer energie wordt verbruikt dan opgewekt. Koude en warmte kunnen beiden in de bodem worden opgeslagen.
Ook kan van bijvoorbeeld afval biogas worden opgewekt. ,,Er moet wat gebeuren, want over twintig tot vijftig jaar raken de fossiele brandstoffen op'', zei woensdag hoogleraar Klimaatontwerp en duurzaamheid Andy van de Dobbelsteen.
Volgens hem kosten de aanpassingen de gemeentes niet eens zo heel veel investeringen, omdat op termijn installaties toch moeten worden vervangen. ,,De ketel gaat er uit. Daar komt een warmtepomp voor in de plaats. De investeringen zijn niet zo heel ingrijpend'', aldus de hoogleraar van de TU Delft.
Bron: ANP