Kassa

De Jonge wil huurprijs vrije sector reguleren met puntensysteem

19-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2944 keer bekeken
  •  
huurwoning opleveren 1127

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil de vrije huurmarkt beter reguleren. Hij introduceert daarom een puntensysteem dat ook al wordt gebruikt voor de sociale huursector. De woonminister wil op die manier huurhuizen voor met name de middeninkomens betaalbaarder maken. 

In de sociale huursector mag niet meer dan 763 euro huur worden betaald voor een huurwoning. Voor de vrije sector wordt het puntensysteem opgerekt en komt het huurbedrag tussen de 1000 en 1250 euro te liggen. Huurstijgingen kunnen zo beperkt worden, aldus De Jonge.

Gereguleerde middenhuur

Om huurwoningen voor middeninkomens betaalbaarder te maken worden aanvangshuren in het middenhuursegment gereguleerd. Een deel van de woningen die nu in de vrije huursector valt, valt door  de plannen van woonminister De Jonge straks onder de gereguleerde middenhuur.

Het woningwaarderingstelsel (puntensysteem) bepaalt de huurprijs. Op die manier betaalt een huurder "een eerlijke prijs die past bij de kwaliteit van de woning", aldus het ministerie.

Plan 'Betaalbaar wonen'

De minister van Volkshuisvesting heeft donderdag zijn plan 'Betaalbaar wonen' gepresenteerd. De Jonge zet vooral in op woningen voor mensen met een middeninkomen zoals agenten, docenten en verplegers. Zij moeten makkelijker aan een huis gaan komen.

Ook wil de bewindsman de hoge woonlasten van mensen met een laag inkomen aanpakken. Door de hoge huren houden zij soms te weinig geld over om van te leven. Zij dreigen helemaal in de problemen te komen door de hoge inflatie. "Te hoge woonlasten worden aangepakt door huurstijgingen te beperken en door mensen een woning toe te wijzen die bij het inkomen past. Voor mensen met een laag inkomen verlagen we de huren", staat in de plannen.

Hervormde huurtoeslag per 2024

Ook gaat de huurtoeslag op de schop. De Jonge wil die "stevig" vereenvoudigen. Door de plannen moeten ook meer mensen in aanmerking komen voor huurtoeslag. De hervormde huurtoeslag moet in 2024 ingaan.

Het plan is om de maximale huurgrens voor de huurtoeslag te schrappen. Die grens ligt nu op 763 euro. Ook komen jongeren eerder in aanmerking voor huursubsidie. De leeftijdsgrens gaat van 23 naar 21 jaar. En servicekosten vallen straks niet meer onder de huurtoeslag.

BNNVARA start campagne HUUR IS TE DUUR!

BNNVARA is vandaag, donderdag 19 mei, de campagne Huur is te duur gestart! Emma Wortelboer legt uit wat jij kunt doen als je denkt dat jouw huur te hoog is:

BNNVARA strijdt vóór eerlijke huren en tégen het uitknijpen van jonge huurders! Doe via deze site de huurcheck en kijk of jij te veel huur betaalt:

Meer lezen over het verlagen van je huurprijs?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

honza23
honza2320 mei 2022 - 10:17

Dus 'n woning op 'n gewilde locatie moet dezelfde huur krijgen als 'n woning op 'n plek waar niemand wil wonen; 't puntensysteem kijkt immers alleen naar de woning en niet waar hij staat. De eigenaar v/d gewilde woning zal dan straks gewoon kiezen om de woning te verkopen, alles is immers beter dan een lagere huur ontvangen. Typische oplossing van politici: verhuren onaantrekkelijker maken en dat dan als oplossing aandragen voor de problemen die er zijn. Oplossing = immigratiestop + bouwen.

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer20 mei 2022 - 10:16

De schaarste aan huurwoningen zorgt ervoor, dat de huren steeds hoger worden. Bouw meer sociale huurwoningen!

1 Reactie
honza23
honza2320 mei 2022 - 10:18

Waarom dweilen als de kraan wagenwijd open blijft staan? Afgelopen 10 jaar 750.000 immigranten erbij, waarbij de statushouders volgens de norm binnen 14 weken een sociale huurwoning moeten krijgen...voor Nederlanders is er geen norm, doe mogen achteraan de rij aansluiten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!