Kassa

De Jonge: Eerst nog geen eigen bijdrage voor toegangstesten

07-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2193 keer bekeken
  •  
coronatest zelftest 1127

Toegangstesten voor activiteiten en evenementen zullen voorlopig gratis zijn, maar het kabinet wil wel de mogelijkheid open houden om dit op een bepaald moment over te zetten tot een eigen bijdrage. Zo zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een Kamerdebat dat hij zich afvraagt of alle belastingbetalers moeten meebetalen voor degenen die bijvoorbeeld later dit jaar naar een festival gaan.

"Het lijkt me onverstandig als je de mogelijkheid voor de invoering van een eigen bijdrage onmogelijk maakt in de wet", stelde De Jonge. De minister verwacht dat toegangstesten op termijn met name nodig zijn voor evenementen waar veel mensen samenkomen. Dit is mogelijk voor andere gelegenheden nu al niet meer nodig. Voor die grote bijeenkomsten wil de minister de optie van een eigen bijdrage houden.

Kamermeerderheid wil geen eigen bijdrage

Het kabinet heeft volgens de zorgminister lang gediscussieerd over het al dan niet invoeren van de eigen bijdrage. Hierover was er onderlinge onenigheid. Een Kamermeerderheid stuurt erop aan om geen eigen bijdrage te heffen. Zo'n bijdrage zou een kwart zijn van de kostprijs van een toegangstest. Dat komt nu neer op ongeveer 7,50 euro. Omdat de prijs van de testen daalt, denkt De Jonge dat de eigen bijdrage dan ook zal dalen, bijvoorbeeld naar 5 euro.

Wanneer mensen al direct een eigen bijdrage moeten leveren aan testen, zou dat wellicht als gevolg hebben dat ze niet meer naar restaurants of evenementen gaan. Dan zou een heropening van de samenleving "niet gaan vliegen", verwacht De Jonge. Hij hoopt dat het deels open gaan met toegangstesten ervoor gaat zorgen dat bedrijven en instellingen weer eerder "op eigen benen kunnen staan". Dan hebben ze tegen die tijd ook minder overheidssteun nodig. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

gewicht
gewicht9 mei 2021 - 8:08

Echt weer de Hollandse kruidenierscultuur. Men geeft veel geld uit voor een evenement, intree en vaak nog parkeergeld en drank en valt dan over een verplichte gezondheid test van € 7,50 Dat moet de gemeenschap dan maar betalen.

marleenvanh
marleenvanh7 mei 2021 - 11:51

Wanneer jij voor je lol(!) naar een of ander evenement/etablissement meent te moeten en daar wel (VEEL) geld voor over hebt, dan is het m.i. zwaar van de gekke dat 'de gemeenschap' (want daar komt het dan in weze op neer) daar op een of andere manier aan moet bijbetalen. Gratis vaccineren vaccineren vaccineren, ja, want we hebben het hier over een PANDEMIE maar verder Ieder voor zich!

pebk
pebk7 mei 2021 - 11:51

De eigen bijdrage van de test is een kwart van de prijs (5 tot 7,5 Euro)? In de supermarkt koop je ze voor 5 Euro, bij een bepaalde drogist voor 3 Euro. Ik kan me niet voorstellen dat ze voor zo'n organisatie 30 Euro er stuk moeten kosten. Ook niet met vijf minuten een stokje in de neus er bij.

kama
kama7 mei 2021 - 10:41

Als je zo nodig al snel naar een restaurant (binnen) of een museum e.d. wil, dan kun je daar toch wel een eigen bijdrage voor over hebben? Ik vind niet dat de belastingbetaler voor moet opdraaien. Overigens begrijp ik niet dat een vaccinatiebewijs niet voldoende is. Want als je gevaccineerd bent zou je positief testen (heb ik gelezen), dus kunnen gevaccineerden dan nergens naar toe.

1 Reactie
pebk
pebk7 mei 2021 - 12:02

Dat is niet logisch. Er zijn verschillende soorten vaccins (mRNA en DNA). De mRNA (Pfizer/Moderna) voegen geen virus toe, maar leren je eigen RNA om bepaalde eiwitten produceren die het ook zou produceren om het virus te verdrijven. Er komt geen virus aan te pas. (https://nl.wikipedia.org/wiki/RNA-vaccin) AstraZeneca en Johnson (x2) zijn DNA-vaccins waarbij wel gebruik wordt gemaakt van een virus, maar dat is een (vector van een) 'aangepast' adeno-virus van Chimpansees. Hierdoor gaat het imuunsysteem dezelfde reactie uitvoeren als het zou doen bij een COVID-19 besmetting. Dit virus zelf is ongevaarlijk (al kun je na injectie wel spierpijn krijgen, een dag of wat ziekelijk zijn en mogelijk komt het probleem de trombose hier ook van, maar dat is nog speculatie en zeer zeldzaam). https://nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19-vaccin

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!