Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Jonge: Eerst nog geen eigen bijdrage voor toegangstesten

07-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2218 keer bekeken
  •  
coronatest zelftest 1127

Toegangstesten voor activiteiten en evenementen zullen voorlopig gratis zijn, maar het kabinet wil wel de mogelijkheid open houden om dit op een bepaald moment over te zetten tot een eigen bijdrage. Zo zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een Kamerdebat dat hij zich afvraagt of alle belastingbetalers moeten meebetalen voor degenen die bijvoorbeeld later dit jaar naar een festival gaan.

"Het lijkt me onverstandig als je de mogelijkheid voor de invoering van een eigen bijdrage onmogelijk maakt in de wet", stelde De Jonge. De minister verwacht dat toegangstesten op termijn met name nodig zijn voor evenementen waar veel mensen samenkomen. Dit is mogelijk voor andere gelegenheden nu al niet meer nodig. Voor die grote bijeenkomsten wil de minister de optie van een eigen bijdrage houden.

Kamermeerderheid wil geen eigen bijdrage

Het kabinet heeft volgens de zorgminister lang gediscussieerd over het al dan niet invoeren van de eigen bijdrage. Hierover was er onderlinge onenigheid. Een Kamermeerderheid stuurt erop aan om geen eigen bijdrage te heffen. Zo'n bijdrage zou een kwart zijn van de kostprijs van een toegangstest. Dat komt nu neer op ongeveer 7,50 euro. Omdat de prijs van de testen daalt, denkt De Jonge dat de eigen bijdrage dan ook zal dalen, bijvoorbeeld naar 5 euro.

Wanneer mensen al direct een eigen bijdrage moeten leveren aan testen, zou dat wellicht als gevolg hebben dat ze niet meer naar restaurants of evenementen gaan. Dan zou een heropening van de samenleving "niet gaan vliegen", verwacht De Jonge. Hij hoopt dat het deels open gaan met toegangstesten ervoor gaat zorgen dat bedrijven en instellingen weer eerder "op eigen benen kunnen staan". Dan hebben ze tegen die tijd ook minder overheidssteun nodig. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!