Kassa

De Jonge: diefstal GGD-gegevens moeilijk te voorkomen

  •  
26-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
hugo de jonge 1127
Volgens minister Hugo de Jonge hebben de GGD'en gedaan wat "redelijkerwijs" verwacht kan worden om het stelen van medische gegevens te voorkomen. "Hier is gewoon sprake van diefstal", zegt de bewindsman. Volgens hem is beveiligen moeilijk als mensen die bij een GGD werken doelbewust data stelen en doorverkopen.
RTL Nieuws onthulde maandag dat persoonsgegevens uit de GGD-systemen te koop werden aangeboden op chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen en geboortedata. De Jonge is blij dat er inmiddels twee medewerkers van een GGD-callcenter zijn aangehouden.
De minister belooft dat er van alles wordt gedaan om de persoonsgegevens van mensen beter te beschermen. "Alle maatregelen die daarvoor nodig zijn, worden nu getroffen." Op die manier probeert hij ook mensen gerust te stellen die door de diefstal huiverig zijn om zich te laten testen.

'Veel gegevens en veel werknemers'

Dat het kabinet steken laat vallen bij het beveiligen van zorggegevens, bestrijdt de zorgminister. "Er zijn natuurlijk heel veel gegevens in de zorg. Er werken 1,3 miljoen mensen in de zorg en die werken alle dagen met medische gegevens, kunnen in medische dossiers." Die mensen werken bovendien voor "duizenden, duizenden, duizenden instellingen". Dan gaat er nu eenmaal af en toe wat mis, zegt De Jonge. "Het gaat denk ik juist heel vaak heel goed." ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!