Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

De Jonge: coronavaccin mogelijk in voorjaar 2021 beschikbaar

24 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
injectienaald spuit vaccineren 930 520 prik griepprik

Nederland kan in de eerste maanden van 2021 beschikken over coronavaccins als de laatste onderzoeken succesvol zijn, meldt Hugo de Jonge (Zorg). Vier verschillende coronavaccins zitten nu in de testfase. De resultaten zullen mogelijk eind dit jaar bekend worden gemaakt.

Door de Europese Commissie worden de vaccins centraal aangekocht. De vaccins zijn bestemd voor alle EU-landen. Gesprekken met zes vaccinproducenten werden positief afgesloten, waarna er met twee contracten zijn gesloten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zal met het Europese medcijnagentschap EMA beoordelen of de middelen veilig en effectief zijn. Ook blijven de onderzoeken tijdens en na vaccinatie doorlopen om onder andere mogelijke bijwerkingen te onderzoeken.

Stappenplan voor vrijwillige vaccinatie

De Jonge heeft een stappenplan opgesteld voor de vrijwillige vaccinatie in Nederland. Omdat het onmogelijk is om iedereen in één keer te vaccineren, zal dat in fases gebeuren. Dat hangt af van de beschikbaarheid en of groepen mogelijk voorrang krijgen. De Gezondheidsraad brengt daarover in november een advies uit. Wanneer mensen via het vaccin beschermd zijn tegen het coronavirus, kunnen uiteindelijk ook de maatregelen worden afgeschaft en kunnen we terugkeren naar een samenleving met vrijheid zoals voorheen, stelt de zorgminister.

Informatie over vaccin moet begrijpelijk en goed vindbaar zijn

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken over de vrijwillige vaccinatie, moet informatie over het vaccin "breed beschikbaar, voor iedereen te begrijpen en goed vindbaar zijn". Het kabinet werkt daarom samen met het RIVM aan een communicatiecampagne. De Jonge wil rekening houden met "emoties, gevoelens van spanning, zorgen en onzekerheid" in de samenleving. Ook zal actief worden opgetreden tegen desinformatie op sociale media. Een team van experts zal zich hiermee bezig gaan houden. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar