Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Jager past strenge regels tophypotheek aan

22-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hypotheek_11.jpg
Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën laat zijn idee vallen om naar de gezinssamenstelling te kijken bij het verstrekken van hypotheken. Gezinnen met kinderen zouden dan minder mogen lenen dan alleenstaanden. De Tweede Kamer had grote problemen met het voorstel, zo bleek donderdag tijdens een debat.
Volgens de CDA-minister was het kijken naar gezinstypes maar een klein deel van zijn plan om overkreditering tegen te gaan. Belangrijker voor hem is dat banken binnen de nieuwe, strengere regels minder mogelijkheid krijgen om af te wijken van de leennorm. Die bepaalt dat de consument in beginsel gemiddeld niet meer dan ongeveer vijf keer het inkomen leent bij de bank.
De Jager kreeg in de Kamer flink de wind van voren. ,,U jaagt veel gezinnen de stuipen op het lijf'', zei VVD-Kamerlid Frans Weekers die het voorstel verder onbestaanbaar noemde en ,,veel te ver gaan''. Ook De Jagers partijgenoot Elly Blanksma wees de minister op de onzekerheid die hij bij gezinnen zou hebben veroorzaakt.
De ChristenUnie sprak van een ,,ridicuul idee'', de SGP van ,,paternalistische regels''. Ook de linkse partijen waren tegen het voorstel. Meerdere partijen wezen erop dat uit onderzoek blijkt dat gezinnen juist de meest betrouwbare hypotheekconsumenten zijn en veel minder vaak in de problemen komen dan jonge alleenstaanden.
Vanwege de weerstand in de Kamer liet De Jager zijn idee om te kijken naar de gezinssamenstelling vallen. Wat hem betreft was het van de vier voorstellen om overkreditering aan te pakken ook de minst belangrijke. Zijn voornaamste middel is het aanscherpen van de gedragscode, die bepaalt dat banken wel van de afspraken mogen afwijken, maar minder gemakkelijk. Ook moet er bij het verlenen van een hypotheek meer gekeken worden naar de waarde van het huis en minder naar het inkomen.
In De Jagers plan wordt de maximale lening beperkt tot 112 procent van de waarde van de woning (nu 125 procent) en moet er binnen zeven jaar worden afgelost naar 100 procent. Het hele plan, dat De Jager nog gaat omzetten in een algemene maatregel van bestuur, moet het risico van een grote restschuld verkleinen. Dat ontstaat als iemand door scheiding of werkloosheid het huis moet verkopen en het bij verkoop minder oplevert dan de schuld aan de bank. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!