Kassa

De Jager: klanten bank centraal stellen

  •  
20-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bank.jpg
Banken moeten hun klant meer centraal stellen als die financiële producten aanschaft. Dat wil minister Jan Kees de Jager (Financiën) vastleggen in een wet. Hij hoopt met de maatregel het vertrouwen in de financiële sector te herstellen.
'Eigen gewin kreeg voorrang'
,Te vaak kreeg in het verleden eigen gewin voorrang boven het belang van de klant'', stelt de minister. Door de nieuwe wet krijgen de banken een algemene zorgplicht. Ze moeten dan bijvoorbeeld in het belang van de klant handelen als ze adviezen geven.
Betere bescherming
Ook krijgt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de mogelijkheid om eerder in te grijpen. Daarmee wordt de klant volgens De Jager beter beschermd tegen slechte financiële producten.
In consultatie
Het wetsvoorstel is nu in consultatie. Dat houdt in dat marktpartijen en toezichthouders de komende weken op het voorstel kunnen reageren. Ook een wetsvoorstel van De Jager om extra kapitaalbuffers te introduceren voor systeembanken is in consultatie. De minister wil daarmee een weerbaarder en stabieler financieel systeem creëren, dat beter kan omgaan met een crisis.
Hervormingen
De Jager hoopt de wetsvoorstellen in het voorjaar naar de Tweede Kamer te kunnen sturen. Ze zijn onderdeel van een groot pakket hervormingen van De Jager. Hij heeft 40 maatregelen genomen om de financiële sector aan te pakken. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!