Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Jager: IJsland betaalt 1,3 miljard terug

09-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
icesave_08.jpeg
IJsland betaalt al het geld terug dat door Nederland en het Verenigd Koninkrijk is voorgeschoten om nationale spaarders bij de omgevallen IJslandse internetspaarbank Icesave te compenseren. Daarover is door onderhandelaars namens de drie landen overeenstemming bereikt. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard euro dat IJsland zal terugbetalen.
Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Eerder was er al een akkoord, maar dat werd in maart door de IJslandse bevolking in een referendum weggestemd.
Het huidige akkoord is namens IJsland geparafeerd door onderhandelaars van zowel de regering als vertegenwoordigers van de IJslandse oppositie. De Jager verwacht dat het akkoord op zeer korte termijn door het parlement in Reykjavik wordt behandeld. Als ook de president tekent, kan de IJslandse regering de finale handtekening zetten.
Terugbetaling afgerond in 2046
IJsland betaalt Nederland een vaste rente van 3,0 procent. De rente is kostendekkend. Het Verenigd Koninkrijk krijgt overigens met 3,3 procent iets meer rente, maar daar liggen de kosten hoger. De Britten hebben nog ongeveer 2,5 miljard euro van de IJslanders tegoed.
De terugbetaling begint in juli 2016 en moet voor 2046 volledig afgerond zijn. Het jaarlijkse bedrag dat IJsland terugbetaalt is gemaximeerd op 5 procent van de totale IJslandse overheidsinkomsten van het jaar ervoor. Restanten worden doorgeschoven naar het volgende jaar. Het jaarlijkse bedrag kan nooit lager zijn dan 1,3 procent van het IJslandse bruto binnenlands product.
ANP

Meer over:

diginieuws, icesave, geld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!