Kassa

De grote led-lampentest

04-02-2010
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
4169 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Kassa kocht zeven led-lampen die een “peertje” van 40 Watt kunnen vervangen. En vier lampen die een goede vervanger zijn voor een 25 Watt gloeilamp. We vroegen onderzoekers van TÜV Rheinland EPS b.v. onderzoek te doen naar de lichtopbrengst van deze lampen (lumen genoemd), de kleurtemperatuur van het licht uitgedrukt in Kelvin, het stroomgebruik, blindstroom en of de claims van de fabrikanten op de verpakkingen kloppen.
Ties Koning is senior engineer bij TÜV Rheinland EPS b.v. en hij heeft het onderzoek uitgevoerd. Hij komt tot de volgende conclusie. “Geen enkele led-lamp geeft net zoveel licht als een ouderwetse gloeilamp. Voor het oog geeft een led-lamp dus een stuk minder licht dan een gloeilamp. Een gemiddelde gloeilamp van 40 Watt heeft 345 lumen aan licht, terwijl de best presterende led-lamp in deze test niet boven 249 lumen uitkomt.”
De winnaar en verliezer bij de 40 Watt vervangers
De Pharox LED Eco van Lemnis Lighting komt als beste uit de test. Deze lamp heeft de hoogste lichtopbrengst (249 lumen) en is met €9,99 ook één van de goedkoopste lampen uit de test. De slechtste lamp is van Gamma. Hij kost €22,95 en heeft een lichtopbrengst van 138 lumen. Verder is het gemeten vermogen 60 procent hoger dan dat de verpakking vermeldt. En de informatie op de verpakking is zeer summier. Er is niks te vinden over lichtopbrengst (lumen) of kleurtemperatuur (Kelvin). Ook niet op de internetsite van Gamma. Daarom eindigt deze lamp op de laatste plaats. 
De 3 Watt lamp van Interlight heeft een lichtopbrengst van 99 lumen, maar de kleurtemperatuur is mooi, het gemeten vermogen en de informatie over lichtopbrengst en kleurtemperatuur zijn een stuk uitgebreider dan bij de Gamma-lamp. Tenminste als je de moeite neemt om te surfen naar de internetsite van de fabrikant. Daarom eindigt deze lamp op de zesde plaats. Consumenten die de Gamma of Interlight kopen, zullen het gevoel hebben dat ze in het donker te zitten.
De lamp van LEDNED komt goed uit de test. Een hoge lichtopbrengst van 246 lumen, maar de fabrikant stuurde een cool white lamp op. En we testen de warm witte variant. Een cool white lamp heeft sowieso 30 procent meer lichtopbrengst dan een lamp die warm wit licht verspreidt. Daarom trekken we 30 procent van de lichtopbrengst af en blijft er nog maar 172 lumen over. Hiermee komt de lamp op de derde plaats. De lamp van Philips is de duurste in onze test. We kochten de lamp voor €49,95 bij Aurora in Amsterdam, maar volgens Philips is de adviesprijs €39,95. Daarom houden we de adviesprijs aan. De Philips is als enige geschikt voor een dimmer. Ook heeft de lamp weinig last van blindstroom en is de lichtopbrengst van 182 lumen goed voor de tweede plaats. En de verpakking is duidelijk. Line Lite komt op de vierde plaats met een lichtopbrengst van 169 lumen en BS Ledlight eindigt met 149 lumen op de vijfde plaats. Deze fabrikant geeft wel als één van de weinige: twee jaar garantie op zijn lampen.
Winnaar en verliezer in 25 Watt categorie
In de categorie led-lampen, die een 25 Watt gloeilamp vervangt, komt de lamp van Tiparo als beste uit de test. Deze lamp heeft een goede prijs €9,99 en een lichtopbrengst van 162 lumen. Dat is goed als je weet dat een gemiddelde 25 Watt gloeilamp een lichtopbrengst van 185 lumen heeft. Kassa plaatst wel één kanttekening bij deze uitslag. De Tiparo-lamp heeft 5 Watt, terwijl de andere led-lampen in deze categorie maar rond de 2 Watt zitten. Volgens de fabrikant vervangt deze lamp een 25 Watt gloeilamp (er staat niks over op de verpakking), maar volgens hun website zou het een vervanger zijn van een 40 Watt gloeilamp. Maar dat ontkent de fabrikant.
Opvallend is dat beide winnende lampen uitgezocht zijn door de Friese Milieufederatie, de provincie Friesland en E-ON om mee te doen in de duurzaamheidscampagne: “Ik stap over.” Een actie om zoveel mogelijk Friezen aan een energiezuinige led-lamp te helpen. De campagne loopt tot 23 mei 2009. Daardoor werden de lampen van Lemnis Lighting en Tiparo voor minder dan een tientje te koop bij de Friese supermarktketen Poiesz
Op nummer 2 is de Koopman/Interlight lamp van 1.9 Watt geëindigd met 86 lumen. De kleurtemperatuur komt in de buurt van een gloeilamp. Op 3 eindigt Gamma met een lichtopbrengst van 48 lumen. Dat is een stuk minder dan de 86 lumen die uit de 2 Watt lamp van Calex komt, maar deze lamp had 5 keer zoveel last van blindstroom en was ook 2 euro duurder. Daarom scoort deze led-lamp het slechtst.
De uitslag op een rij:
Led-lampen met E27 (grote) fitting die een 40 watt gloeilamp kunnen vervangen:
1. Pharox LED Eco -Lemnis Lighting (9,99 euro). Inmiddels is deze ledlamp uitverkocht. U kunt via de webwinkel: www.lemnislighting.com wel de opvolger bestellen, maar deze is 6,99 euro duurder.
2. Master LED bulb - Philips (39,95 euro). Te koop via allerlei internetsites en de Nuon energiewinkel.
3. LB 60 - LEDNED (39,95 euro). Vanaf de zomer te koop via eigen website: www.ledned.nl
4. Brilux Ecoled (Sharp) - Line Lite (23,80 euro). Te bestellen via www.linelite.com
5. G50 3 LED - BS ledlight (29,95). Te bestellen via: www.devoordeligsteledlamp.nl
6. IL GLS3 - Interlight (24,95). Te bestellen via de betere verlichting- of elektronicawinkel / Plentyparts
7. LED lamp - Gamma (22,95). Te koop in Gamma-filialen
LED lampen die een 25 watt gloeilamp kunnen vervangen:
1. LED lamp - Tiparo (9,99 euro). Te bestellen via hun website: www.tiparo.com De lamp was tot 23 mei te koop in de Friese supermarktketen Poiesz in verband met de actie: ‘Ik stap over’.
2. IL R1.9 WE 14 - Interlight (16,05 euro). Te koop bij de betere elektrozaak en de keten Plentyparts
3. Led lamp - Gamma (9,99 euro). Te koop in Gamma-filialen
4. Led lamp - Calex (11,99 euro). Te koop via hun website: www.calex.nl Vanaf juli/augustus verkopen ze ook LED lampen die 40 Watt gloeilampen vervangen.
Meer informatie over de test kunt u hier lezen .
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!