Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

De grote Kassa hagelslagtest

16 feb 2010
  •  
leestijd 3 minuten
Fallback image for card
Elk dag worden er maar liefst 750 duizend boterhammen met hagelslag belegd. Daarmee is hagelslag het meest populaire broodbeleg van ons land. Sterker nog: het is ook typisch Nederlands, in het buitenland kent bijna niemand het. Tijd voor de grote Kassa hagelslagtest.
Hagelslag is in 1936 uitgevonden in de fabriek van Venz (De Vries en Zonen) Na de Tweede Wereldoorlog is de vraag naar hagelslag en daarmee de productie enorm toegenomen. Inmiddels zijn er vele merken te koop en heeft elke grote supermarktketen ook z'n eigen hagelslag van het huismerk in het assortiment.
Hagelslagfeiten
Hagelslag is met ruim 600 miljoen boterhammen per jaar het populairste broodbeleg. In een pak hagelslag van 400 gram zitten ongeveer 18.000 hagelslagjes, op één boterham liggen ongeveer 700 hagelslagjes. Per Nederlander eten we jaarlijks ongeveer één kilogram chocolade strooibeleg (hagelslag en vlokken). Hagelslag op brood is typisch Nederlands en wordt in het buitenland bijna niet gegeten.
De hagelslagtest: welke is de lekkerste?
Kassa test tien verschillende soorten hagelslagmerken uit de supermarkt, opgesplitst in puur en melk. De verschillende hagelslag zijn door twee testgroepen blind getest.
Twee schoolklassen met ruim 40 kinderen van de Jozefschool uit Hillegom hebben zich gebogen over 10 merken
melkchocolade hagelslag.
De
pure chocolade  hagelslag is door een testpanel van 5 chocoladedeskundigen beoordeeld in Chocolaterie Pierre te Hillegom van chocolatier Piet van Soest. Hij maakte ook deel uit van het panel dat verder bestond uit: Jeroen Goossens, patissier, levert onder andere aan het Koninklijk Huis, Kees Raat, chocolatier van Unlimited Delicious, Ton Jongejan, culinair adviseur van Hoogenboom Benelux B.V. van Callebaut en Joey Mercuur, patissier van Mercuur 's Patisserie & Delicatessen.
Hoe smaakt goede chocolade hagelslag?
Hagelslag moet een volle en lekkere chocoladesmaak hebben, gemaakt van kwalitatief goede cacaobestanddelen met echte cacaoboter en zo min mogelijk andere vetten. Hagelslag moet stevig zijn, maar moet wel op het juiste moment smelten in de mond. Het mag niet blijven plakken aan je gehemelte of een vette film in je mond geven. Heel belangrijk is de nasmaak, die moet ook lekker zijn. En hagelslag moet niet te zoet worden gemaakt. Zeker pure chocolade hagelslag niet, want die moet echt een beetje bitter zijn.
De deskundigen vinden de meeste merken pure hagelslag veel te zoet en meer op melkchocolade lijken. Bij sommige merken lijkt het alsof de houdbaarheidsdatum al verstreken is, maar het uiterlijk van de hagelslag zegt lang niet altijd iets over de smaak en/of kwaliteit. Verder lijkt er niet in alle merken echte of evenveel cacaoboter te zitten, en dat klopt inderdaad.
Hieronder vindt u de uiteindelijke uitslagen van de hagelslagtest
: Prijs per 400 gram.MELKCHOCOLADE top 10:1 Venz melkchocolade hagelslag - Diverse supermarkten € 1,11  cijfer 7,2  2 De Ruijter melkchocolade hagelslag Diverse supermarkten € 1,65 cijfer 7,2  3 Euroshopper melkchocolade hagelslag Albert Heijn € 0,66 cijfer 6,4  4 Fair Trade melkchocolade hagelslag Original Diverse supermarkten €1,99 cijfer 6,45 Albert Heijn melkchocolade hagelslag Albert Heijn €1,09 cijfer 66 C1000 melkchocolade hagelslag C1000 €1,03 cijfer 6,27 Natudis Milk Chocoreale Bio Diverse natuurwinkels €4,89 cijfer 5,98 Ringers melkchocolade hagelslag €3,50 cijfer 5,39 Aldi Condor melkchocolade hagelslag Aldi  €0,66 cijfer 5,210 Lidl Mister Choc melkchocolade hagelslag Lidl €0,73 cijfer 4,4
De uitslag van de pure chocolade kunt u hier vinden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!