Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De 'goudeerlijke' markt van de goudinkopers

09-02-2013
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
12681 keer bekeken
  •  
195x90_goud.jpg
Ons spaargeld wordt steeds minder waard. De gouden sieraden uit oma's erfenis lijken meer zekerheid te bieden. Wie waar wil krijgen voor zijn goud moet oppassen bij wie hij zijn goud te koop aanbiedt. Waar krijg je waar voor je geld? Kassa stapt met de verborgen camera in de schimmige wereld van de goudhandel.
Onafhankelijk taxatie
Onafhankelijk taxateur C.P. Heintzberger taxeert, voordat we op pad gaan, onze sieraden. We hebben een ring, een armband en een collier van veertien karaat. Samen weegt dit 24 gram en omgerekend met de goudkoers van 18 januari 2013 zou dit samen een minimaal bedrag van €450 moeten opbrengen volgens Heintzberger. Daarnaast hebben we nog een ring (met steentje) en een collier van achttien karaat. Dit weegt samen 66,7 gram en zou minstens €1400 moeten op brengen. Dus alles bij elkaar moet er, volgens onze taxateur, een bieding komen van minimaal €1800. Onze verbazing is dan ook groot dat wanneer we bij zes verschillende goudinkopers ons goud laten taxeren, we ook zes verschillende bevindingen en zes verschillende biedingen kregen met een verschil van ruim €1000!
Gold Buyers
De verkoopster van Gold Buyers taxeerde alle sieraden op het juiste karaatgehalte en gewicht, maar bood ons wel veruit de laagste prijs voor het goud. Voor €1068 wilde ze het goud wel kopen. "We hangen het niet aan de grote klok, maar wat we bedoelen is dat dit het openingsbod is. Mensen moeten dan zelf verder onderhandelen voor een betere prijs", aldus Gold Buyers in de studio.
MaxGoud/Elegantino
Bij MaxGoud kregen we de hoogste prijs aangeboden voor al het goud, een bedrag van €2110. Wel taxeerde ze de veertien karaats ring voor acht karaat, terwijl het 14K merkje in de ring zit en ook wordt gezien door de verkoper. Wellicht zou de prijs nog iets hoger zijn geweest als ze dit goed hadden gedaan. Na de uitzending is duidelijk geworden dat de winkel waar we zijn langsgeweest, Elegantino, geen onderdeel is van MaxGoud. Volgens de eigenaar van Elegantino heeft MaxGoud zich ten onrechte voorgedaan als eigenaar van de winkel. De eigenaar zelf was ten tijde van de uitzending niet in Nederland en daarom niet in staat om Kassa zelf te woord te staan.
Goods4You
Bij de inkoper worden onze sieraden direct naar achteren genomen en krijgen we uiteindelijk te horen dat ons achttien karaats collier veertien karaat is. Daardoor is de prijs minder dan we hadden verwacht: bij deze inkoper kunnen we het goud achterlaten voor €1700. In de studio betwist Goods4You dat zij een fout hebben gemaakt door het collier op veertien karaat te taxeren. De sluiting is volgens hen veertien karaat en de schakels zijn minder dan achttien karaat dus houden ze het laagste karaatgehalte aan.
De Hollandse Goudinkoper
Deze inkoper taxeert de sieraden wel zoals onze eigen taxateur Heintzberger, alleen wijkt het gewicht af van onze bevindingen. Het totale gewicht ligt bij deze inkoper maar liefst 26 gram lager dan bij ons. Dat scheelt toch al gauw €300 voor de totale prijsaanbieding, namelijk €1500. Daarnaast speelt deze verkoper erg in op onze angstgevoelens om het goud direct bij hem achter te laten. "Er zijn hier in de buurt 38 inbraken geweest in vier weken tijd. Het stelt mij geruster dat u het goud niet thuis heeft liggen." De Hollandse Goudinkoper betreurt het zeer hoe we zijn behandeld in de winkel. Na eigen onderzoek blijkt de verkoper stelselmatig minder gewicht te hebben gegeven aan klanten waardoor hij meer geld in zijn eigen zak kon steken. De verkoper is dan ook per direct ontslagen. De Hollandse Goudinkoper heeft enkele minuten voor de uitzending besloten niet aan tafel plaats te nemen.
Juwelier
De inkoper loopt ook hier direct naar achteren met onze sieraden om de waarde vast te stellen. We kunnen er €1700 voor krijgen, maar na een lichte onderhandeling krijgen we uiteindelijk een eindprijs van €1800.
European Goldsmiths
De inkoper van deze winkel voert geen enkele test uit op onze sieraden en baseert de totale waarde op de merkjes in de sieraden. In eerste instantie krijgen we een bod van €1350 dat uiteindelijk eindigt op €1600.
Geschokt
Onafhankelijk taxateur Kees Heintzberger is toch geschokt over onze bevindingen in de goudinkopersmarkt. "Dit bezorgt mijn vakgebied echt een slechte naam. Kijk, ook ik hoor de verhalen dat dergelijke zaken gebeuren bij het aanbieden van goud. Dat dat op deze grote schaal gebeurt en dat eigenlijk elke winkel wel een truuk gebruikt om er meer geld uit te slaan, dat had ik echt niet verwacht." Heintzberger pleit dan ook voor een kwaliteitsnorm waar iedere goudinkoper aan moet voldoen. Zover is het nog lang niet dus hieronder wat tips waar je aan moet denken voor dat je op pad gaat om je goud te verkopen. De tips staan ook te lezen in Kassa Magazine van deze maand.
Goed voorbereid naar de winkel
- Zoek (met een vergrootglas) naar keurmerken die informatie geven over het goudgehalte. Het maakt in prijs een groot verschil of een sieraad veertien of achttien karaat is.
- Verwijder zo mogelijk edelstenen vast zelf. Opkopers krijgen dan niet de kans om het aantal grammen goud te laag vast te stellen als zij het gewicht van de edelstenen aftrekken.
- Weeg de sieraden met een keukenweegschaal (verkrijgbaar vanaf €10).
- Een veelgebruikte website voor de wereldmarktprijs is Kitco.com. Na enig doorklikken is daar de actuele prijs in euro's per kilo te vinden. Handig, want de goudprijs wordt standaard uitgedrukt in dollars per tray ounce (31,1 gram).
- Vergelijk daarna de aankoopprijzen van opkopers op internet. Staat er op de websites van handelaren alleen de prijs die zij betalen voor puur goud, dan is enig rekenwerk nodig. Een voorbeeld: een ketting weegt tien gram en heeft het merkteken 750 (75% goud, ofwel achttien karaat). De ketting bevat dus 7,5 gram puur goud.
- Bedenk dat de prijzen in de winkel lager zijn dan de internationale goudkoers. Sieraden bestaan bijna nooit uit puur goud en de opkoper wil ook iets verdienen. Veel goud gaat naar de smelterij, die smeltverlies in rekening brengt. Trap niet in het smoesje dat precies op het moment van taxeren de prijzen zijn gedaald of dat de prijzen alleen gelden voor internationale handel.
- Vraag altijd eerst om een vrijblijvende offerte. Neem een legitimatiebewijs mee als je de spullen direct wilt verkopen. Betrouwbare handelaren zullen altijd om een legitimatie vragen om handel in gestolen spullen tegen te gaan.
- Let erop dat het goud zichtbaar wordt gewogen, niet in een achterkamertje. De handelaar hoort een geijkte weegschaal met keurmerk te gebruiken. Kijk mee of vraag naar het gewicht. Komt dat overeen met wat je thuis hebt gewogen? Eén gram verschil kan tientallen euro's schelen.
- Probeer niet onder de indruk te raken van een prijs die erg hoog klinkt. Vijfhonderd euro is een hoop geld voor een paar vergeten juwelen, maar misschien zijn ze wel duizend euro waard.
- Een dorpsjuwelier is doorgaans betrouwbaar, maar biedt die ook de hoogste prijs? Ga liever bij verschillende adressen langs. Sommige goudhandelaren vergoeden reiskosten als zij tot aankoop overga Let wel: de waarde van het goud bij een inkoper wijkt af van de waarde van het sieraad wanneer je het opnieuw zou kopen in de winkel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!