Kassa

De effecten van een ijsbad: ijzige wellness of gewoon een hype?

04-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5982 keer bekeken
  •  

Je zou jezelf kunnen afvragen waarom je vrijwillig in een bad met ijswater wil zitten. Toch worden sociale media overspoeld met deze trend. Zo zou het goed zijn voor lichaam en geest. Een heuse ‘boost’ voor je gezondheid dus. Kassa-redacteur Eva Strating ging de uitdaging aan!

Eva en Roxanne gaan langs bij personal trainer Wieteke van den Boogert. Drie jaar geleden is Wieteke zelf voor het eerst in een ijsbad gegaan. Dat bleek zo’n bijzondere ervaring, dat ze in de Verenigde Staten een opleiding tot XPT-coach* heeft gevolgd. Nu begeleidt ze mensen die deze ijskoude ervaring willen ondergaan.

*XPT staat voor ‘Extreme Performance Training’. Het is een prestatiegerichte methodiek die aanvankelijk is bedacht om de ademhaling van watersporters te verbeteren.  

Populariteit van ijsbaden groeit

Dat ijsbaden populair zijn, blijkt wel uit het alsmaar groeiende aanbod in workshops, cursussen en opleidingen waarin je kan leren om mensen te begeleiden bij hun ijskoude onderdompeling. Deze cursussen zijn tegenwoordig niet alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Ook in Nederland groeit het aanbod. Wat is het voordeel van een ijsbad nemen?

Kassa-redacteur Eva was benieuwd naar de voor- en nadelen van zo’n ijsbad en ging langs bij Wieteke. “Nou ik zet het vooral zelf in om mensen weerbaarder te maken, dus eigenlijk heel erg mentaal. Maar er zijn natuurlijk weldegelijk wetenschappelijke onderzoeken geweest dat het fysiek wel voordelen met zich mee brengt”, vertelt Wieteke.  “Je gaat echt gewoon een mentale barrière doorbreken… als je daarmee leert omgaan, dan kan je ook beter omgaan met de stresssituaties in je dagelijkse leven.”

De wetenschap bevestigt

Ook professor Wouter van Marken Lichtenbelt, van Maastricht University, geeft aan dat een ijsbad op zijn tijd voordelen kan hebben. Zo heeft het een bewezen effect op de stofwisseling, via de suikerhuishouding van het lichaam. 

Of het ook net zo goed is voor je immuunsysteem, daar is professor Marken Lichtenbelt wat terughoudender in. “Daar zijn nog weinig effecten van bekend.” Desondanks geeft hij aan dat het sowieso geen kwaad kan, tenzij je hart- en vaatziektepatiënt bent – dan is enige voorzichtigheid geboden.Kortom, het lijkt erop dat zo’n trendy ijsbad daadwerkelijk voordelen kan hebben voor je welzijn. Er wordt nog druk onderzoek gedaan naar de effecten op het immuunsysteem. Toch laat dit Eva er niet van weerhouden om in de ton met ijswater te stappen.

Adem in… en adem uit

Eenmaal bij de ton met ijswater doet Eva nog een aantal ademoefeningen, onder begeleiding van Wieteke. Die ademoefeningen maken een groot verschil, want zodra je lichaam in het koude water komt, dan is hyperventilatie vaak de eerste reactie van je lichaam. Het zou dus niet verstandig zijn als Eva er zomaar inspringt, zo waarschuwt Wieteke. “Dat zou kunnen, maar het is niet handig om dat zo te doen, want je lichaam gaat eigenlijk direct in een paniekreactie.”

Als de ademoefeningen gedaan zijn, dan is daar het grote moment waarop Eva zich gaat onderdompelen in het ijskoude water. Ben je benieuwd hoe Eva omgaat met het ijsbad én hoe ze achteraf erop terugkijkt? Bekijk dan de video boven het artikel.

Heb jij last van hart- of vaatziekten of andere gezondheidsproblemen? Overleg dan altijd eerst met je huisarts.

Wat is jouw mening over ijsbaden? Laat het ons weten via de reacties hieronder.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Liesmal9
Liesmal96 okt. 2021 - 15:14

Sluit mij aan bij het verhaal van Gijzzz. Doe dit al zeker 50 jaar iedere dag, voel mij er super bij, nog steeds. Ben zeer gezond 68 jaar, geen medicatie, bloeddruk is prima eerder te laag, beweeg iedere dag, geen overwicht. Dus een aanrader.!!

6 okt. 2021 - 14:15

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

teo
teo6 okt. 2021 - 13:03

Neem gewoon een koude douche als je niks beters weet te doen uit verveling, maar laat je niet in de maling nemen door geldbeluste navelstaarders en personal trainers.

marleenvanh
marleenvanh6 okt. 2021 - 10:56

Maar omdat, wanneer ik me niet vergis, je wel eerst bij een arts een 'gezondheidsverklaring' moet halen, lijkt het (dus) alleen geschikt voor (al/nog) gezonde mensen. Ik heb daarom zo mijn twijfels..... wat resulteert in een "Nee dank u" Ik ga t.z.t. wel gewoon dood!

shapecare.lwd@kpnmail.nl
shapecare.lwd@kpnmail.nl6 okt. 2021 - 10:33

Goed. Maar ik ben nu 81 en denk dat ik er nu wat te oud voor ben, vooral omdat ik het zo'n 20 jaar niet meer gedaan heb.

gijzzz
gijzzz6 okt. 2021 - 9:53

Tegenwoordig maken ze letterlijk overal een hype van met coaches, trainers, begeleiders, shamanen, zweverige types en betaalde cursussen, workshops en trainingen etc. We hebben inmiddels trainers voor het opnieuw leren eten, ademen, slapen, bewegen en nu zelfs een koud bad trainer. Ik begin zoals overigens vele Nederlanders zonder zweverige poespas gewoon iedere dag m’n dag met een lekkere ijskoude douche. Lekker mijn hele systeem iedere ochtend wakker schudden en m’n afweersysteem trainen voor de echte wereld zonder Centrale verwarming (zoals vroeger)en daarbij meteen mijn goede bruine lichaamsvet weer activeren. Basisregeltjes zijn simpel: niet doen bij grote medische belemmeringen ( hartklachten etc.) en verder gewoon gezond verstand gebruiken, altijd rustig blijven doorademen( dus niet hyperventileren), eerst rustig de ledematen 1 voor 1 in het koude water, dan de buikstreek dan pas de rug en nek. Wanneer het niet goed voelt meteen stoppen. Verder uiteraard rustig de tijd opbouwen iedere dag iets langer onder de koude douche. Voordelen: goed voor de lichaamsstofwisseling, het opbouwen van gezond bruin vet, opbouwen van betere weerstand tegen koude weeromstandigheden in de winter, een lagere energie rekening (heet douchen is best duur), en daarbij ook goed voor het milieu. Enne ja zeker de eerste tijd voelt het net als trainen in de sportschool. Dat is in het begin ook nooit lekker maar na een poosje wil je niet anders meer. Letterlijk “what doesn’t kill you makes you stronger”. Laten wij niet vergeten dat wij biologisch gezien nooit gemaakt zijn voor douches en baden van 39 graden en voor huizen met standaard de CV op 20+ graden en een overvloed aan kunstmatig licht , suiker en vet zonder noodzakelijk fysieke beweging. Vandaar alle huidige welvaarts problemen.

CorQ
CorQ6 okt. 2021 - 9:51

Ben benieuwd naar effecten bij mensen met hart- en vaatziekten. Heb zelf ICD tegen ritmestoringen (lange QT synd)

1 Reactie
tenormin
tenormin6 okt. 2021 - 12:23

Zeker niet aan gaan beginnen op eigen houtje. Ik mag als hartpatiënt al sowieso niet in de sauna, laat staan in ijswater. Dus eerst, mocht u willen, in conclaaf met uw cardioloog.

ASibbes
ASibbes6 okt. 2021 - 9:21

Voor een artikel in een patiëntenblad heb ik een aantal jaren geleden een workshop van Wim Hof gevolgd. Ik heb reumatische klachten. Het was de bedoeling om aan het eind van de workshop in een bad met ijs te eindigen. De workshop was leerzaam en het ijsbad was echt heerlijk. In aanloop van de workshop kregen we de 'opdracht' om iedere morgen koud af te douchen. Beginnen met een paar seconden en opvoerend tot zolang je het volhoudt. Ik ben destijds met een paar seconden begonnen en eindig na al die jaren nog (bijna)dagelijks met een koude douche van een paar minuten. Sinds ik dit doe voel ik me veel fitter. Ik merk het echt als ik een ochtend heb overgeslagen. Ik kan het iedereen aanraden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!