Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
De consument betaalt teveel voor internetaankopen
19-01-2008
•
leestijd 2 minuten
•
Voor produkten die op internet gekocht worden, moet vaak meer betaald worden dan nodig is. Uit een reportage van Kassa blijkt dat fabrikanten en importeurs webwinkels dwingen een hogere prijs te vragen dan die winkels zelf zouden rekenen. De consument is daardoor soms wel 25 % duurder uit.
Uit een enquête van de Thuiswinkelorganisatie blijkt dat 75 aangesloten internetwinkels te maken hebben met pogingen van importeurs om de prijs te beïnvloeden. 50 Winkels spreken van regelrechte dwang om adviesprijzen te hanteren. Volgens 44 winkels zou het afwijken van de adviesprijzen leveringsproblemen veroorzaken.
De problemen spelen vooral in de wit- en bruingoedsector, dus huishoudelijke apparaten, tv’s en audio-apparatuur. Maar daarnaast zijn er ook meldingen van internetwinkels die laminaatvloeren, sportartikelen, merkkleding of babyartikelen verkopen.
Kassa liet zien dat bijvoorbeeld Whirlpool/Bauknecht een lijst met minimale prijzen voor inbouwapparatuur rondstuurt aan webwinkeliers – wie op een prijsvergelijkingssite als Kieskeurig.nl kijkt, ziet dat de prijzen van de produkten op die lijst door alle webwinkeliers worden overgenomen. Whirlpool Nederland ontkent overigens dat ze dwang zou uitoefenen op webwinkeliers.
In de witgoedsector hanteren fabrikanten en importeurs ook andere inkoopcondities voor webwinkels dan voor gewone winkels. Webwinkels moeten voor produkten meer betalen. Dat gebeurt omdat de gewone winkels door hun showrooms en deskundig personeel meer toegevoegde waarde zouden bieden, zeggen de fabrikanten. Hoogleraar E-Marketing vindt dat als de gewone winkels werkelijk extra service bieden, de klant daar ook wel voor wil betalen. Dat hoeven de fabrikanten en importeurs niet te regelen door webwinkels te straffen voor hun efficiente bedrijfsvoering.
Directeur Jan Harmen Akkerman van
Elektrokoopjes.nl
vertelt in Kassa dat ook de tussenhandel wordt ingeschakeld om te voorkomen dat webwinkels onder gunstige condities kunnen inkopen en daardoor produkten goedkoper kunnen aanbieden dan de fabrikant wil. AEP, fabrikant van de keukenapparatuur van Atag, Etna en Pelgrim, heeft de tussenhandel verboden om Eelektrokoopjes apparatuur te leveren, zegt Akkerman.
Volgens Eric van Damme, hoogleraar mededingingsrecht van de Universiteit van Tilburg, zijn er voldoende signalen dat in de webwinkelsector sprake is van verboden prijsafspraken. Hij ziet een overeenkomst met de tijd dat de eerste
Cash-and-Carry
zaken opkwamen. Ook toen reageerde de reguliere handel door bij importeurs te klagen over de lage prijzen van de concurrent.
De NMa (
Nederlandse Mededingingsautoriteit
) heeft Kassa laten weten de signalen van Kassa en de Thuiswinkelorganisatie “zeer interessant” te vinden. De NMa vraagt om zo veel mogelijk bewijsmateriaal, waarna ze zullen beoordelen of er voldoende aanleiding is voor nader onderzoek. De Thuiswinkelorganisatie zal in contact treden met de NMa om te bereiken dat de NMa zich uitspreekt over deze handelspraktijken.