Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

De beste geraspte kaas volgens Kassa

09-06-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5359 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Geraspte kaas wordt vooral gegeten over ovenschotels, macaroni of andere Italiaanse gerechten en salades. Kassa heeft de proef op de som genomen en een 20-tal zakjes gerapte kaas uit de supermarkt onderzocht. Wat is de beste en de lekkerste geraspte kaas?
Opzet steekproef
Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen. Maar het is natuurlijk vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur of je het liefst jong, belegen, 48+ of light, overjarige kaas of bijvoorbeeld mozzarella eet.
Kassa heeft 20 kazen uit verschillende supermarkten, variërend van jong, belegen en oud, in een laboratorium laten onderzoeken en op smaak laten testen.
Laboratoriumtest: 4 soorten kaas eigenlijk over datum
Levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen heeft de kazen getest op de hoeveelheid gist, schimmel en op `Stathylococcus aureus`, een micro organisme dat bv op je handen zit. In geraspte kaas zit regelmatig meer van deze drie ongewenste gastheren dan is toegestaan en daar kan je misselijk van worden. Voor gist houdt de Keuringsdienst van Waren (KvW) 100.000 gisting per gram en voor schimmel 10.000 per gram aan. Uit onze steekproef is gelukkig gebleken dat alle 20 kazen schimmelvrij zijn en geen 'Staphylococcus aureus' bevatten.
Maar in 4 kazen werden wel te veel gisten aangetroffen (C1000 eigen merk jong belegen 48 +, C1000 eigen merk Goudse belegen 48+, Super de Boer eigen merk Goudse belegen en Dirk Royal Gouda oud 48+). Dat betekent meestal dat de kaas eigenlijk over de houdbaarheidsdatum is. Door het teveel aan gist wordt vooral de smaak aangetast, maar gelukkig word je er niet ziek van
.
Smaaktest
Het smaakpanel bestond uit Jos van Riet, dé kaasdokter van Nederland en auteur van het boek ‘Kaas uit het hart’. En Ed Boele, eigenaar van ‘de Kaasspeciaalzaak’ in Den Haag en winnaar van ‘Het Gouden Kaasmes 2007’. Beide heren reisden af naar Woerden om bij Kaasboerderij Janmaat de twintig geraspte kazen blind te proeven. Bij de beoordeling hebben de kaasdeskundigen gelet op het uiterlijk (kleur en structuur), de geur, maar voornamelijk op de smaak.
Hoe moet geraspte kaas eigenlijk smaken?
In het algemeen moet het een volle, lekkere kaassmaak hebben en aangenaam ruiken. Jonge kaas moet zacht, een beetje romig maar niet te zoutig zijn. Belegen kaas smaakt wat voller en oude kaas is een stuk droger en mag echt pittig zijn. Als kaas muf, zurig of te vlak smaakt, is het foute boel. Geraspte kaas moet als het warm wordt gemaakt een lekkere kaasgeur verspreiden. De kaas behoort een gele kaaskleur te hebben. Bij een paar merken was de kleur wisselend en leek het alsof er meerdere kaassoorten door elkaar gebruikt waren.
Geraspte kaas moet verder gelijkmatig van structuur zijn, mag er niet te droog uitzien en het mag niet plakken. En het moet natuurlijk makkelijk strooibaar zijn
!
Uitslag
Voor het eindoordeel hebben we gekeken naar de uitslag van het laboratoriumonderzoek én van de s maaktest . Over het algemeen is het gelukkig behoorlijk goed gesteld met de kwaliteit en smaak van onze geraspte kaas uit de supermarkt. De meeste kazen hebben een dikke voldoende gekregen. De kazen met teveel gist zijn als laatste in de steekproef geëindigd.
De top 3 van de BESTE geraspte kaas met op 1 de beste:
1. Jong belegen 48+ kaas van Super de Boer
2. Molenland: oud 48+ kaas van de Aldi
3. Albert Heijn: jong belegen 30+ kaas van de Albert Heijn
De top 3 van de SLECHTSTE geraspte kaas met op 1 de slechtste:
1. Royal Gouda: oud Gouda 48+ kaas van Dirk v/d Broek
2. Belegen goudse 48 + kaas van Super de Boer 
3. Merkloos: jong belegen 48+ kaas van de C1000
Hier kunt u de top 20 van de geteste geraspte kaas met alle informatie downloaden.
Tips
- Als je zelf kaas gaat raspen, kan je dat het beste doen als de kaas nog een beetje koud is (dat geldt vooral voor jongere kaas). Maar voor de smaak dient  geraspte kaas ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast te worden gehaald om op kamertemperatuur te komen.
- Hoe verser de kaas, hoe lekkerder de smaak! Let dus goed op de houdbaarheidsdatum of rasp het redelijk kort van te voren.
- Bewaar kaas altijd heel goed afgesloten in de koelkast, anders neemt het andere smaken aan en loop je kans op schimmels en dergelijke. Als je het langer wil bewaren, leg het dan goed verpakt in de vriezer.
- Er zijn diverse kaasraspen te koop, waarmee zeer wisselend resultaat wordt behaald!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor