Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

De Belastingaangifte; een laatste check voor 1 mei

30-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
belastingdienst 930x520
Voor 1 mei dien je je inkomstenbelasting te doen over het voorgaande jaar. Door de coronacrisis krijgen sommige mensen uitstel voor hun belastingaangifte. Om wie gaat het? En wie dient wél voor morgen zijn aangifte nog in te leveren? Tijd voor een laatste check!

Na 1 mei aangifte; de consequenties

Als je na 1 mei je belastingaangifte indient, is de kans veel groter dat je pas na 1 juli bericht krijgt van de Belastingdienst over je aangifte. Ook is de kans groot dat je belasting moet bijbetalen en dat je daarbovenop rente moet betalen. De fiscus rekent namelijk 4 procent rente op jaarbasis. Dit wordt ook wel de belastingrente genoemd. Deze rente betaal je dus niet wanneer je je aangifte voor 1 mei inlevert.

Uitstel van aangifte

Enkele mensen willen uitstel voor de belastingaangifte. Zeker nu, in deze bijzondere tijden, kan niet iedereen zijn of haar aangifte op tijd doen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die hulp nodig hebben bij hun aangifte. Zij maken gebruik van een DigiD-machtigingscode. Deze hulp kan met de anderhalve meter maatregel vaak niet verschaft worden. Mensen met zo’n machtigingscode, die nog geen aangifte hebben gedaan, krijgen automatisch uitstel tot 1 september 2020. Zij hoeven dus niets te doen.
Het automatische uitstel geldt niet voor ondernemers, mensen die al uitstel hebben aangevraagd, mensen die hun aangifte al hebben ingeleverd en ook niet voor mensen die geen uitnodiging voor het doen van aangifte hebben ontvangen.
Krijg je niet automatisch uitstel? Als je dat alsnog wilt, dien je dat ook voor 1 mei aan te vragen. Je krijgt binnen drie weken een brief met de bevestiging. Je hebt dan tot 1 september 2020 de tijd om aangifte te doen.

Hoe vraag ik uitstel aan?

Je vraagt uitstel aan via de website van de Belastingdienst. Hier vind je alle informatie. Je dient in te loggen in de omgeving van de Belastingdienst, om vervolgens via het portaal voor de inkomstenbelasting in het belastingjaar 2019 uitstel voor aangifte aan te vragen. Lukt dit niet? Dan kun je ook bellen met de Belastingdienst voor uitstel via 0800 - 0543.

Dien je aangifte zo snel mogelijk in

Wanneer je uitstel hebt, is het echter alsnog gunstig om de aangifte zo snel mogelijk in te leveren. Zo krijg je namelijk sneller de uitslag van je aangifte en hoef je minder belastingrente bij te betalen.
Moet jij nu nog aangifte doen? Lees hier onze aangifte-checklist
Bron: Belastingdienst, Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!