Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Datalek: gegevens orgaandonoren mogelijk op straat

10 mrt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
donor 1127
Persoonlijke gegevens van orgaandonoren zijn mogelijk in verkeerde handen gevallen. Het Donorregister is twee harde schijven kwijt waarop een kopie van de data werd bewaard. Het gaat om orgaandonoren die zich tussen 1998 en 2010 hebben aangemeld.
Op de harde schijven staan onder meer de naam, het geslacht, de geboortedatum, het toenmalige adres en het burgerservicenummer van mensen die zich in deze periode met een papieren formulier hebben ingeschreven. Ook staat erop of zij organen willen afstaan en welke precies. De "hoogstwaarschijnlijk niet beveiligde" harddisks werden bewaard in een kluis, maar die bleek leeg.

"Zeer vervelend"

Van het datalek is melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, schrijven verantwoordelijk ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins aan de Tweede Kamer. De Jonge heeft nog geen aanwijzingen dat de gegevens in verkeerde handen zijn gevallen. Hij vindt het niettemin "zeer vervelend dat dit is gebeurd". Zeker omdat Nederland binnenkort overgaat op een nieuw donorregistratiesysteem is het "uitermate belangrijk dat het publiek kan vertrouwen" op een zorgvuldige omgang met zulke gegevens.
De minister prijst daarom het besluit van de beheerder van het Donorregister om onafhankelijk onderzoekers aan het werk te zetten. De Auditdienst Rijk gaat na hoe de gegevens hebben kunnen zoekraken. ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!