Kassa

Dark web: marktplaats voor duistere zaken

20-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
cyber beveiliging 930x520
De politie heeft donderdag de illegale onlinemarktplaats Hansa Market uit de lucht gehaald. Hansa Market was een zogenoemde darkweb-marktplaats. Deze digitale handelsplatformen lijken sterk op reguliere onlinemarktplaatsen zoals eBay en Marktplaats. Met het grote verschil dat de aangeboden goederen vrijwel altijd illegaal zijn. Ook is zo'n marktplaats niet via het gewone internet te benaderen. Je hebt speciale software en een aangepaste internetbrowser nodig om zo'n marktplaats te kunnen bezoeken.
Illegale zaken
Op darkwebmarkten wordt op grote schaal gehandeld in merendeels illegale goederen zoals drugs, wapens, kinderporno en gijzelsoftware. Bekende voorbeelden van dergelijke marktplaatsen zijn Silk Road - in 2013 door de FBI offline gehaald - en Alpha Bay, dat eerder deze maand door een internationale politieoperatie is ontmanteld.
De ondergang van Alpha Bay is geheimgehouden om het onderzoek naar Hansa Market ongestoord te kunnen laten verlopen. Op Hansa Market werd voornamelijk in drugs gehandeld. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!