Kassa

Dagelijks ruim 120 bestuurders onder invloed

27-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dronken-drank-bier_13.jpg
Jaarlijks worden er 44.000 mensen betrapt op rijden onder invloed. Dat zijn er 121 per dag. Dat blijkt uit het rapport Criminaliteit en Rechtshandhaving 2012, waarin cijfers staan van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Raad voor de Rechtspraak en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).
Onder invloed
De politie registreerde in 2012 in totaal ruim 44.000 keer een geval waarbij een bestuurder onder invloed zich op de openbare weg begaf, terwijl die niet mocht rijden omdat hij teveel alcohol, drugs of medicijnen had gebruikt. In 2006 lag dat aantal nog een stuk hoger, namelijk 61.000 per jaar oftewel 167 per dag.
Misdrijf
Rijden onder invloed geldt als een misdrijf. Als bestuurder van een auto kan je een boete krijgen van 350 tot 750 euro, een taakstraf of zelfs een gevangenisstraf. Ook kan het rijbewijs voor maximaal 5 jaar worden afgepakt.
Daling
Uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SVOW) van vorig jaar blijkt dat het aantal doden en gewonden in het verkeer dat valt bij ongelukken waarbij ,,ten minste één van de betrokken bestuurders alcohol heeft gebruikt'', daalt. Toch overleden tussen 2006 en 2009 jaarlijks meer dan 40 mensen door alcoholgerelateerde ongelukken.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!