Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Dagelijks leven nóg duurder: inflatie naar 13,6 procent

31-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2122 keer bekeken
  •  
portemonnee geld koopkracht 1127

Het dagelijks leven is in augustus 13,6 procent duurder geworden dan in dezelfde maand vorig jaar. Hiermee zijn de prijzen nog harder gestegen dan in juli, meldt het CBS

Doordat onmisbare producten zoals eten, drinken, gas en licht snel duurder worden, dreigen de kosten voor het levensonderhoud voor veel Nederlandse huishoudens onhoudbaar te worden. 

Kabinet werkt aan plannen voor koopkracht

Het is voor het kabinet de grote vraag hoe het huishoudens gaat ondersteunen. Na een marathonoverleg over de begroting tussen de coalitiepartijen verklaarde het kabinet woensdagochtend dat nieuwe plannen goed zullen zijn voor de koopkracht van Nederlanders, zonder in detail te treden.

Dure energie ook van invloed op voedselprijzen

De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit hard zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen. Volgens het CBS waren voedingsmiddelen, drank en tabak in augustus bijna 11 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.
Het inflatiecijfer dat woensdag naar buiten kwam, is berekend volgens de geharmoniseerde Europese methode. Dat valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week. In juli bedroeg de inflatie volgens de Europese rekenmethode nog 11,6 procent.

Gasprijs naar recordniveaus

De marktprijzen voor gas liepen in augustus op tot nieuwe recordniveaus. Daardoor stegen de prijzen voor energie, benzine, diesel en andere brandstoffen afgelopen jaar met ruim 88 procent op jaarbasis.

bron: CBS/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!