Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Dagelijks legt gijzelsoftware een bedrijf plat

25 sep 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
gijzelsoftware hack virus 1127

Er wordt elke dag een Nederlands bedrijf compleet lamgelegd door gijzersoftware, meldt het AD. De schade per geval bedraagt tot miljoenen euro's. Echter, uit vrees voor reputatieverlies zwijgen vele slachtoffers en bellen ze liever een discreet cybersecurity bedrijf dan dat ze aangifte doen. Hoewel ransomware volgens experts nu uit is gegroeid tot een pandemie, haalt slechts een klein deel van het enorme aantal aanvallen met gijzelsoftware het nieuws, blijkt volgens de krant uit eigen onderzoek.

Met ransomware, ook wel gijzelsoftware, kunnen cybercriminelen op afstand complete computersystemen vergrendelen. Hierdoor kun je zelf niet bij je eigen systemen en bestanden. Je krijgt pas weer toegang als je losgeld (ook wel ransom, vandaar de term 'ransomware') betaalt. De criminelen stelen vaak gegevens over bedrijfsprocessen of klantgegevens bij bedrijven, zoals e-mailadressen of rekeningnummers, om de druk bij bedrijven op te voeren. Als er niet wordt betaald, dreigen criminelen de data te publiceren.

Dit jaar werden de noodnummers van zeven toonaangevende cybersecuritybedrijven al meer dan 250 keer gebeld. Dat blijkt uit een inventarisatie. Daarnaast zijn er nog slachtoffers die hulp op een andere plek zoeken of het incident alleen proberen op te lessen. Experts bevestigen aan het AD dat het gemiddeld elke dag wel raak is.

Bron: AD

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar